Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Koreaanse popsensatie BTS kaart anti-Aziatisch racisme aan bij VS-president Biden: "Anders zijn is niet verkeerd"

De leden van de populaire Zuid-Koreaanse popgroep BTS zijn op bezoek geweest bij Amerikaans president Biden om te spreken over discriminatie van Aziaten. Anti-Aziatisch racisme is in de Verenigde Staten al langer een probleem en sinds de uitbraak van de coronacrisis is dat nog toegenomen. BTS strijdt al jaren tegen het probleem en dat waardeert Biden: "Wanneer goede mensen zich uitspreken tegen dergelijke haat, zal dat minder gebeuren."

De maand mei is in de Verenigde Staten ook de "Asian American and Native Hawaiian/Pacific Islander (AANHPI) Heritage Month", een maand waarin men aandacht vraagt voor de strijd tegen anti-Aziatische discriminatie en racisme. Het Witte Huis nodigde daarom bandleden J-Hope, RM, Suga, Jungkook, V, Jin en Jimin, van de immens populaire Koreaanse popgroep BTS uit voor een gesprek met de Amerikaanse president Biden. 

Voorafgaand aan die ontmoeting vergezelden de popsterren de woordvoerder van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, tijdens een persbriefing. Het bezoek van de Koreanen lokte meer journalisten dan normaal naar het Witte Huis en ook online was de interesse voor de briefing groot. Meer dan 300.000 mensen volgende de persconferentie live via YouTube.

"Wij zijn BTS en we vinden het een enorme eer dat het Witte Huis ons heeft uitgenodigd om het vandaag te hebben over anti-Aziatische haatmisdrijven, inclusie en diversiteit", sprak RM de aanwezige journalisten toe in het Engels.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn de haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen fors toegenomen. Dat komt onder meer door de hypothese dat het COVID-19 virus zou ontwikkeld zijn in en ontsnapt zijn uit een laboratorium in Wuhan in China. Een piste waar ook voormalig Amerikaans president Donald Trump het over had, maar die door wetenschappers als "extreem onwaarschijnlijk" wordt geacht. 

In maart vorig jaar kwamen 6 Aziatische vrouwen om bij verschillende schietpartijen in Aziatische wellnesscenters en massagesalons in en rond de stad Atlanta. Ook toen lieten de popsterren van BTS al van zich horen, ze lanceerden onder meer de hashtags #stopasianhate en #stopaapihate.

"Anders zijn is niet verkeerd. Gelijkheid begint pas wanneer we onze verschillen omarmen. Iedereen heeft zijn eigen geschiedenis en we hopen dat vandaag een stap voorwaarts is in het begrijpen en respecteren van iedereen als een waardevol persoon", klonken de leden van BTS gisteren hoopvol.

Ontmoeting met president Biden

Na de persbriefing volgde een ontmoeting met Biden zelf. "Veel van onze Aziatisch-Amerikaanse vrienden zijn de laatste tijd slachtoffer geworden van discriminatie, maar wanneer goede mensen zich uitspreken tegen dergelijke haat, zal dat minder gebeuren en daarvoor dank ik jullie", richtte Biden zich tot de Zuid-Koreaanse popsterren. 

RM bedankte in naam van BTS de president dan weer voor zijn inspanningen tegen racisme en discriminatie "zoals het tekenen van de COVID-19 Hate Crimes ACT". Biden benadrukte tot slot dat de popsterren niet alleen grote talenten zijn, maar dat ook de boodschap die ze brengen enorm belangrijk is. "It matters", aldus de Amerikaanse president.

Bekijk hier beelden van de ontmoeting:

Videospeler inladen...

Meest gelezen