Rob Engelaar

Vlaamse steden en gemeenten willen verbod op particulier vuurwerk: "Gedaan met knallen"

Een ruime meerderheid van de Vlaamse burgemeesters wil een verbod op particulier vuurwerk. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. De VVSG hoopt dat de federale overheid het particulier vuurwerk snel aan banden legt, in professioneel verband moet het wel nog kunnen. 

Zelf een aantal pijltjes vuurwerk afschieten bij de overgang naar het nieuwe jaar. Als het van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) afhangt, is dat binnenkort niet meer mogelijk. De organisatie vraagt om het vervoer en het afsteken van vuurwerk bij particulieren te verbieden. 

De VVSG kaart aan dat particulier vuurwerk gevaarlijk is en jaarlijks voor heel wat problemen zorgt. "Brandwonden, oogletsels, gehoorschade en open wonden", geeft ze als voorbeelden. "En in uitzonderlijke gevallen vallen er zelfs dodelijke slachtoffers."

Vuurwerk kan niet alleen ernstige kwetsuren veroorzaken, het zorgt ook voor materiële schade aan woningen en voertuigen, gaat ze verder. "En ook dieren lijden eronder. Ze breken los, schrikken, richten schade aan of verwonden zichzelf. Ten slotte zorgt vuurwerk voor milieuverontreiniging door een verhoogde fijnstofconcentratie."

Rob Engelaar

Meerderheid burgemeesters voor verbod

Om haar vraag kracht bij te zetten, hield de vereniging begin dit jaar een enquête bij alle Vlaamse burgemeesters. Daaruit blijkt dat een ruime meerderheid voorstander is van een verbod op particulier vuurwerk. "Twee op de drie gemeenten stellen nu reeds voorwaarden aan het afsteken van vuurwerk, alleen valt zo een verbod zeer moeilijk te handhaven", schrijft de VVSG. "Een federaal verbod op de verkoop en vervoer van particulier vuurwerk is de enige weg voorwaarts."

Een federaal verbod op de verkoop en vervoer van particulier vuurwerk is de enige weg voorwaarts

VVSG

Professioneel vuurwerk moet voor de VVSG wel mogelijk blijven. "Door de professionele aanpak, de mogelijkheid voor geluidsarm vuurwerk en het uitzonderlijke karakter hiervan gaan we er van uit dat dit soort vuurwerk geen slachtoffers zal kosten, men het dierenleed tot een minimum kan herleiden en de milieuvervuiling minimaal zal zijn."

De VVSG plant de komende maanden gesprekken met verschillende instanties, ook over de landsgrenzen heen, om concrete oplossingen uit te werken en het draagvlak voor een verbod te vergroten "in binnen- en buitenland". 

Meest gelezen