Zo moet de vernieuwde Groeningeabdij eruitzien tegen 2024
Stad Kortrijk

Kortrijk doopt Groeningeabdij om tot Abby: een eigenzinnig museum voor beeldende kunst

De vernieuwde kunst- enĀ tentoonstellingsruimte op de site van de Kortrijkse Groeningeabdij gaat "Abby" heten. Abby moet een innovatief museum worden voor beeldende kunst. De officiĆ«le opening is voorzien voor september 2024.

Abby staat voor "Anders Bekeken ā€“ by Kortrijk". Het is ook een verwijzing naar de oude abdij. Die moderne naam en het concept voor de voormalige Groeningeabdij moet ervoor zorgen dat mensen anders gaan kijken naar kunst en musea.Ā 

Zo hoopt Stad Kortrijk dat Abby een bruisende tentoonstellingssite voor beeldende kunst wordt. Het museum "Kortrijk 1302" over de Guldensporenslag, die in Groeningekouter uitgevochten werd, verdwijnt. Tegen het najaar van 2024 wordt het dan onder meer een kunsthal, een nieuwe plaats voor de stadscollectie, een open atelier, een cafƩ en een publieke tuin. Abby gaat enkel tijdelijke tentoonstellingen voorzien. Een afgelijnd programma is er ook niet, via inspraak kan het publiek mee bepalen wat er te zien en te doen zal zijn.

Moderne en strakke kapel

Dat de historische site van de Groeningeabdij er dus binnenkort volledig anders uit zal zien, staat vast. Er komt een opvallend nieuw paviljoen, dat eruitziet als een moderne en strakke kapel. Door twee tentoonstellingszalen ondergronds toe te voegen, wordt de site uitgebreid met zo'n 600 vierkante meter expositieruimte.Ā 

"Met Abby tonen we aan dat we durven afwijken van het klassieke beeld van een museum", zegt Axel Ronse (N-VA), schepen van Cultuur in Kortrijk. "We durven zaken anders bekijken. We durven ambitieus zijn met de tentoonstellingen die Abby zal brengen. En als schepen van cultuur durf ik met zekerheid zeggen dat dit een stevige stap zal zijn in onze weg naar Culturele Hoofdstad 2030."

Meest gelezen