De man die Poetin de overwinning moest bezorgen, is al twee weken spoorloos

Heeft de Russische president Vladimir Poetin één van zijn belangrijkste commandanten laten elimineren? Generaal Aleksandr Dvornikov, die aan het hoofd van alle Russische strijdkrachten in Oekraïne stond, is namelijk al twee weken spoorloos, en heeft mogelijk niet langer de leiding over de invasie. Dat beweren althans Amerikaanse functionarissen in The New York Times.

svg, jvh
Bron: New York Times, Reuters

Generaal Aleksandr Dvornikov, berucht omwille van zijn vermeende oorlogsmisdaden aan het hoofd van de Russische troepen die de Syrische president Assad hielpen om zijn eigen volk te vergassen, werd in april – na de mislukte aanval op Kiev – door Poetin aangesteld om de Russische invasiemacht in Oekraïne te leiden.

Maar volgens Amerikaanse functionarissen is Dvornikov inmiddels al minstens twee weken niet meer in het openbaar gezien. Dat heeft geleid tot geruchten dat de generaal werd geëlimineerd op bevel van Poetin.

Als het nieuws bevestigd wordt, volgt Dvornikov het voorbeeld van admiraal Igor Osipov en luitenant-generaal Sergei Kisel, nog twee Russische topmilitairen die volgens westerse functionarissen werden ontslagen wegens falen op het slagveld. Met generaal Valery Gerasimov wacht ook een derde geschorste topcommandant tot president Poetin beslist over zijn lot. Negen andere generaals kwamen dan weer om het leven in Oekraïne, naast tientallen andere hoge officieren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer