Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsDepp vs. Heard

Johnny Depp na winnen smaadzaak: ‘Jury heeft me mijn leven teruggegeven’, Amber Heard ‘enorm teleurgesteld’ met verdict

Johnny Depp en Amber Heard.Beeld AP

Na een proces van bijna zeven weken is de smaadzaak tussen Johnny Depp en ex-partner Amber Heard tot een conclusie gekomen. Na een beraad van twee dagen kwam de zevenkoppige jury tot een verdict: Heard is schuldig bevonden aan smaad en moet een schadevergoeding van 15 miljoen dollar betalen. Ook Depp werd deels schuldig bevonden aan smaad en moet een bedrag van 2 miljoen dollar ophoesten.

Bekijk hier de uitspraak:

Video wordt geladen...

De jury heeft vooral in het voordeel van Depp geoordeeld: de actrice heeft hem in het Washington Post-artikel belasterd volgens de jury. De actrice moet een schadevergoeding van 15 miljoen dollar (ongeveer 14,1 miljoen euro) betalen aan Depp, minder dan de 50 miljoen die hij eiste. Maar ook Depp werd op zijn beurt schuldig bevonden aan laster ten opzichte van zijn ex-vrouw. Hij moet een schadevergoeding van 2 miljoen dollar (ongeveer 1,8 miljoen euro) betalen aan Heard, opnieuw lager dan de 100 miljoen die de actrice eiste.

“De teleurstelling die ik vandaag voel, is onbeschrijfelijk”, reageerde Heard na de uitspraak. “Ik ben er kapot van dat deze berg bewijs nog steeds niet genoeg was om de onevenredige macht en invloed van mijn ex-man te verslaan.” Verder zegt ze nog erger teleurgesteld te zijn vanwege de betekenis van dit vonnis voor andere vrouwen. “Het is een tegenslag. Het zet de klok terug naar een tijd waarin een vrouw die zich uitsprak publiekelijk beschaamd en vernederd kon worden.”

Depp was bij de voorlezing van het verdict niet in de rechtszaal aanwezig “vanwege voor het proces gemaakte afspraken in verband met het werk". Hij reageerde wel op het vonnis dat vooral in zijn voordeel uitdraaide. “Er werden valse, zeer ernstige en criminele beschuldigingen tegen mij geuit via de media”, klinkt het in een verklaring. “Wat leidde tot een eindeloos spervuur ​​van hatelijke inhoud, hoewel er nooit een aanklacht tegen mij werd ingediend. Zes jaar later heeft de jury me mijn leven teruggegeven.”

“Vanaf het allereerste moment was mijn doel van deze zaak om de waarheid te onthullen, ongeacht de uitkomst. De waarheid spreken was iets wat ik verschuldigd was aan mijn kinderen en aan iedereen die me is blijven steunen”, aldus Depp.

Lees meer over de zaak Depp-Heard

‘Beiden verbergen meer lijken in de kast dan het gemiddelde spookhuis’: alles over het proces Heard vs. Depp

Hoe liefde ook vernietigend kan zijn: 10 levenslessen om te onthouden na Johnny Depp vs Amber Heard

Van een kusscène onder de douche naar een monsterproces in de rechtbank: het verhaal van Amber Heard

Amber Heard en de hot/crazy-schaal: waarom een ‘geile’ vrouw wel ‘gestoord’ móét zijn

Waar ging de zaak Depp-Heard over?

Acteur Johnny Depp sleepte ex-vrouw Amber Heard voor de rechter nadat zij in 2018 een opiniestuk schreef voor de Amerikaanse krant The Washington Post. Daarin zei ze dat ze een slachtoffer is van huiselijk geweld. Hoewel Depp niet bij naam werd genoemd, zou het volgens de 58-jarige acteur voor lezers overduidelijk zijn dat het over hem ging. Dit stuk, zegt hij, schaadde zijn reputatie, waardoor hij rollen verloor in de Fantastic Beasts - en Pirates Of The Caribbean-films. Daarvoor eiste hij zo’n 50 miljoen dollar (ongeveer 46 miljoen euro) schadevergoeding. Heard spande een tegenzaak aan voor 100 miljoen dollar.

Op sociale media leeft de zaak enorm en werd er vanaf de eerste dag flink gespeculeerd over wie deze zaak ging winnen.