Actie van Greenpeace aan de gebouwen van 3M in juli 2021

3M belooft inwoners van Zwijndrecht saneringscampagne en wil 950 gronden afgraven

Chemie-reus 3M wil nog dit jaar beginnen met de sanering van 950 gronden van buurtbewoners van zijn fabriek in Zwijndrecht. Daarbij zou grond tot 75 centimeter diep worden afgegraven, zo is aangekondigd op een bewoners-vergadering waarop 400 tot 500 mensen afkwamen.

Peter Vermeulen van 3M moest spitsroeden lopen voor enkele honderden ongeruste inwoners van Zwijndrecht. “Dit is uiteraard een belangrijk onderwerp met een grote impact voor de mensen en hun directe omgeving, zijnde hun tuin,” zei hij. “Daarom ben ik blij dat de sessie sereen verlopen is”.

3M gaat in eerste instantie een saneringsplan opstellen en dat moet voor de eerste fase klaar zijn tegen 1 juli. “Eens ingediend gaat er een periode van 3 maanden in voor consultatie alvorens het kan goedgekeurd worden,” zegt Vermeulen. “Eens goedgekeurd zullen we in rechtstreeks contact moeten gaan met elke inwoner individueel om de sanering uit te werken”.

Sanering

Het voorstel dat vandaag aan de inwoners werd voorgelegd is een leeflaagsanering. Daarbij worden enkel de blootgestelde delen van 950 gronden afgegraven tot een diepte van 75 centimeter, en niet de verharde delen. De afgraven grond wordt daarop vervangen door verse nieuwe teelaarde. “Op die manier krijgen de inwoners opnieuw een gezonde bodem waarop ze groenten kunnen kweken,” verduidelijkte Vermeulen.

de inwoners van zwijndrecht wachten voorlopig af

Waar de vervuilde grond dan naartoe moet is voorlopig niet duidelijk. 3M geeft toe dat dat een bezorgdheid is die het bedrijf, samen met onder andere Oosterweel deelt. Er is wel degelijk een beperking in de verwerkingscapaciteit van vervuilde grond en daar zal rekening mee moeten gehouden worden in het saneringsplan.

Een reële timing vooropstellen is daardoor zeer moeilijk, maar dat het hele project jaren zal duren is nu al duidelijk.

OVAM heeft de probleemzone ingekleurd en het is de oranje zone die prioritair zal uitgevoerd worden. Tegen 1 juli moet daarvoor het saneringsplan op tafel liggen en 3M hoopt dan tegen het einde van het jaar te kunnen starten met de werken.

In principe hoeven de inwoners zelf geen administratieve handelingen te doen en zullen zij zelf gecontacteerd worden door het bedrijf voor de verdere individuele afhandeling.

Nog veel werk aan de winkel

De schepen van Leefmilieu, Steven Vervaet (Groen) was ook aanwezig op de vergadering. “Het is een goede zaak dat 3M de inwoners in de ogen kijkt. De confrontatie was niet makkelijk, maar wel nuttig”, reageert Vervaet. “Het is goed dat 3M de sanering op zich neemt en dat de inwoners er niet voor opdraaien.”

Er moet meer gekeken worden naar hoe we de inwoners gaan ondersteunen. Op dat vlak is er nog veel werk aan de winkel
Steven Vervaet, schepen van Leefmilieu (Groen)

Het chemiebedrijf werkt nu een plan uit dat aan de criteria van OVAM moet voldoen. “Maar ze moeten ook rekening houden met de inwoners”, zegt Vervaet. “Ik begrijp dat de buurtbewoners nog niet tevreden zijn. Het gaat hier over mensen en hun eigendom. Er moet gekeken worden hoe ze de inwoners gaan ondersteunen en hoe we ze niet te veel verhinderen. En op dat vlak is er nog veel werk aan de winkel.”

Meest gelezen