©  EPA-EFE

Criminologe over uitspraak in zaak Johnny Depp-Amber Heard: “Kan goede zaak zijn voor mannelijke slachtoffers van partnergeweld”

“Het vonnis in de zaak tussen Johnny Depp en Amber Heard, is op zich een goeie zaak voor mannelijke slachtoffers van partnergeweld”, zegt dr. Emma Jaspaert, die aan de KU Leuven onderzoek voert naar het fenomeen. “Het kan een steun zijn voor mannen, die nu vaak niet gezien worden.”

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

“Want we mogen niet vergeten: mannelijke slachtoffers zijn er ook”, zegt Jaspaert, die de rechtszaak gevolgd heeft. “Wat er precies gebeurd is tussen Depp en Heard, daar kan ik mij niet over uitspreken. Maar we moeten als maatschappij het stereotype idee loslaten dat alleen vrouwen slachtoffer kunnen worden van partnergeweld, en dat mannen altijd daders zijn.”

Johnny Depp verklaart op proces dat hij slachtoffer was van huiselijk geweld

LEES OOK. Jury geeft Johnny Depp over hele lijn gelijk in proces tegen Amber Heard: acteur krijgt schadevergoeding van 15 miljoen dollar

“Je hebt verschillende vormen van partnergeweld. In sommige relaties is er duidelijk één dominante, agressieve partner. Maar in veel relaties spelen er toxische dynamieken, die veel meer gekaderd moeten worden binnen het systeem, de partnerrelatie.”

Kan deze uitspraak een afschrikeffect hebben op vrouwelijke slachtoffers? “Ik hoop dat dat niet het geval is”, zegt Jaspaert. “Het is niet omdat we mannelijke slachtoffers ook een stem durven te geven, dat we vrouwelijke slachtoffers in de kou laten staan. In België hebben we best een goed uitgewerkt hulpverleningsnetwerk, waarin alle slachtoffers van huiselijk geweld ondersteund en begeleid kunnen worden.”

LEES OOK. “Jury heeft me mijn leven teruggegeven” en “Ik ben er kapot van”: Depp en Heard reageren op uitspraak

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER