Staking op Brussels Airport voorbij maar zomervakantie kan moeilijk worden: "Nog altijd 640 vacatures"   

Op Brussels Airport heeft een groot deel van het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner de hele ochtend het werk neergelegd. Dat veroorzaakte zware hinder voor het vliegverkeer. Transporteconoom Wouter Dewulf van de UA verwacht dat Brussels Airport nog een moeilijke zomer tegemoet gaat. De luchthaven zelf verwacht geen grote problemen, maar is wel nog altijd op zoek naar 640 nieuwe collega's.

Een deel van de werknemers van bagageafhandelaar Aviapartner begon rond zes uur vanmorgen met spontane acties. "Als gevolg hiervan zullen de bagageafhandeling & vluchten vertraging oplopen. We doen er alles aan om de impact van deze actie te beperken & verontschuldigen ons voor het ongemak", meldde Brussels Airport vanmorgen.

BEKIJK - Het verslag van "Het journaal" over de vakbondsactie:

Videospeler inladen...

Rond iets voor 9 uur ging iedereen opnieuw aan het werk. Toch kan er voor de reizigers op Brussels Airport nog hinder zijn. Via deze link kan je nagaan of je vlucht wordt afgehandeld door Aviapartner. Een overzicht met de vertrektijden en vertragingen vind je hier.  

Waarom een spontane staking?

De werknemers van Aviapartner legden om verschillenden redenen het werk neer. "Het gaat hoofdzakelijk over de werkdruk die naarmate de vakantie in zicht komt enorm stijgt", vertelt Bjorn Vandeneynde van ACV Transcom. Daarnaast zijn er volgens de vakbond nog enorm veel vacatures op Brussels Airport die nog ingevuld moeten worden. "Dat geeft een toxische mix op dit ogenblik". 

"Bagageafhandelaars hebben echt een hele lastige job", zo kadert transporteconoom Wouter Dewulf van de UA de situatie bij VRT NWS Live. "Het is werken door weer en wind. Tijdens het weekend, 's nachts, in piektijden, ... en dat onder grote druk van een vliegtuig dat op tijd moet vertrekken." Bovendien worden ze volgens hem niet al te best verloond. 

Ondertussen hebben vakbonden en directie samengezeten en is er beloofd om de planning aan te passen en de werkdruk te verlichten. Volgende week praten vakbonden en directie verder.

40 vertragingen, 4 annulaties

In totaal stonden er vandaag 115 vertrekkende vluchten gepland met afhandeling door Aviapartner. "De spontane staking heeft geleid tot een twintigtal vertraagde vluchten bij vertrek en nog eens twintig bij aankomst", zegt Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport. "Daarnaast zijn er ook 4 vluchten geannuleerd."

Vooral vluchten van reisorganisatie TUI ondervonden hinder. Negen vluchten van TUI hebben vanmorgen vertraging door de actie. TUI deed zelf zoveel mogelijk de bagageafhandeling, waardoor de vliegtuigen met vertragingen konden vertrekken. 

Aviapartner staat ook in voor de afhandeling bij onder meer Ryanair en Lufthansa. In totaal staat Aviapartner in voor de bagageafhandeling bij de helft van de vluchten op de luchthaven. Brussels Airport raadt aan om de  luchtvaartmaatschappij te contacteren als er bagage zou ontbreken bij aankomst. 

BEKIJK - Een passagier die al op een vliegtuig zat en opnieuw moest uitstappen, bezorgde ons deze beelden:

Videospeler inladen...

Wat met de zomervakantie?

Of deze spontane staking van vandaag een waarschuwingsschot is voor de drukke zomervakantie, valt nog af te wachten. Maar volgens transporteconoom Dewulf kraakt en piept het alvast langs alle kanten. 

BEKIJK - Journalist Anne Vanrenterghem over de impact voor de vakantiegangers in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Brussels Airport is altijd een beetje een kruitvat geweest van grondafhandeling.  De afgelopen jaren is er altijd wel een staking geweest links of rechts. Dus dat is op zich niet nieuw. Maar dat we een moeilijke zomer tegemoet gaan komen, is zeker", aldus Dewulf. Toch verwacht hij geen hallucinante toestanden zoals in de Nederlandse luchthaven Schiphol of zoals in de Londense luchthavens. Een combinatie van personeelstekort, vakantie zorgde daar de voorbije weken voor lange rijen en chaos.

640 paar helpende handen gezocht

Brussels Airport zelf verwacht tijdens de drukke zomervakantie geen grote problemen. Voor een vlotte service moet alle luchthavenbedrijven samen zo snel mogelijk 640 vacatures ingevuld zien te krijgen. "Ook bij de grondafhandeling zijn er nog heel wat vacatures. Dus wie daar interesse in heeft kan zich zeker daarover informeren", zegt Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport. 

"We proberen ons goed voor te bereiden om deze zomer alles vlot te laten verlopen. Beperkte wachtrijen zijn natuurlijk niet uit te sluiten. Er zijn piekdagen, drukke vertrekmomenten, ... Dus dan kan het zijn dat je wel even moet aanschuiven aan de check-in of op de luchthaven."

Structurele oplossing?

Op Brussels Airport zijn er maar twee bagageafhandelaars. "Duopolies zijn altijd heel moeilijk en gevaarlijk. De winst van de ene is het verlies van de andere", verduidelijkt Dewulf. "Een oplossing zou kunnen zijn om een derde afhandelaar toe te laten. We zien in studies dat dat leidt tot een stabilisering van de prijzen en de werkprocessen én betere omstandigheden voor de werknemers."

BEKIJK - VRT NWS Live met onder meer Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport en transporteconoom Wouter Dewulf van de UA:

Videospeler inladen...

Meest gelezen