Er komt dan toch een extern meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs

Er komt dan toch een extern meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Dat schrijft De Standaard en bevestigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Aanvankelijk was er veel terughoudendheid onder de verschillende universiteiten over zo'n onafhankelijk meldpunt. 

Na een "Pano"reportage enkele maanden geleden met ontluisterende getuigenissen over machtsmisbruik aan de Universiteit Gent en de KU Leuven had minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) opgeroepen om een extern en gecentraliseerd meldpunt op te richten, in plaats van klachten per universiteit te behandelen.

Aanvankelijk was er veel terughoudendheid onder verschillende universiteiten over zo'n extern meldpunt, maar nu heeft Weyts dan toch een akkoord bereikt met de vertegenwoordigers van de hogescholen en  universiteiten én de Vlaamse Vereniging van Studenten over een betere bescherming tegen grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. 

 Een waardevolle aanvulling op de reeds bestaande meldpunten

Ben Weyts (N-VA) - Vlaams minister van Onderwijs

"Er komt een neutraal, centraal en onafhankelijk meldpunt dat los van de hogescholen en  universiteiten werkt. Dit is een waardevolle aanvulling op de reeds bestaande meldpunten", vertelt Weyts. Slachtoffers kunnen naar het centrale externe meldpunt stappen nadat ze de opties van de hogescholen of universiteiten zelf uitgeput hebben, maar ze kunnen er ook voor kiezen om rechtstreeks naar het centrale externe meldpunt te stappen. "Alle vormen van grensoverschrijdend gedrag waarbij de waardigheid van iemand wordt aangetast kunnen gemeld worden", klinkt het.

Centrale registratie

Elke hogeschool en universiteit zal ook centraal een register bijhouden waarin alle meldingen opgenomen worden. "Ook de meldingen die binnenkomen bij het centrale externe meldpunt zullen toegevoegd worden aan het register van de betrokken instelling. Zo kunnen patronen sneller zichtbaar worden", zegt Weyts. 

Daarnaast komt er ook een beschermend kader voor studenten. Dat moet  onder meer de rol en het statuut van de vertrouwenspersoon verankeren. Er zullen ook afspraken in staan over hoe studenten geïnformeerd worden over hun rechten en de mogelijke procedures.

De krijtlijnen moeten nu nog verder geconcretiseerd worden. Tegen de zomer van volgend jaar zou het extern meldpunt er moeten zijn. 

Meest gelezen