“Supermarkten, wees op het ergste voorbereid”

© Amazon

Binnenkort kunnen we met z’n allen online eten kopen op Amazon. De voedingspoot van de Amerikaanse webwinkel komt naar België. Specialisten waarschuwen de Belgische supermarkten al. “Wees op het ergste voorbereid, Amazon vormt zeker een bedreiging”, luidt het.

jfs

Concreet is Amazon Pantry een online winkel waar je eten kan kopen en aan huis kan laten leveren. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is de website al een tijdje een hit. Straks is er ook een Belgisch portaal. Voorlopig wel alleen in een Franstalige versie. Je kan er alleen droge voeding kopen. “Maar het is zeker een bedreiging voor onze supermarkten”, zo waarschuwt Gino Van Ossel, retailexpert van de Vlerick Business School in een interview met VTM Nieuws.

Van Ossel wijst daarvoor onder andere naar prijsvoordelen die kunnen opduiken. Een korte blik op de website leert dat je bij Amazon voor 1,15 euro een fles van één liter Coca-Cola kan kopen die aan huis wordt geleverd. Wie diezelfde fles bij Collect&Go bestelt, de webshop van Colruyt, moet algauw 1,57 euro neertellen en moet de fles zelf gaan halen.

Addertjes

Toch zitten er enkele addertjes onder het gras. Zo is het assortiment eerder beperkt, en moet je eerst lidmaatschap van zo’n 49 euro betalen, vooraleer je kan bestellen bij Amazon. Daarbovenop betaal je nog eens 3,99 euro voor de verzending van de eerste doos die tot twintig kilo kan bevatten.

Niettemin verwacht retailexpert Malaika Brengman (VUB) toch grote gevolgen voor de Belgische supermarkten. “Amazon pakken ervaring met e-commerce, maar de meeste Belgische spelers zijn op dat gebied nog niet klaar voor grote concurrentie”, zegt ze in een interview met de nieuwsredactie van de VRT. “Belgische supermarkten, wees maar op het ergste voorbereid.”

Groeien

De grote gevolgen zijn echter wel nog niet voor direct. “De Belg is vrij terughoudend en zal in eerste instantie eerder bij de bekende supermarkten blijven”, verwacht Brengman. Daarnaast zijn de Belgen op dit ogenblik nog geen grote fans van voeding online kopen. Cijfers van handelsfederatie Comeos leren ons dat slechts 9 procent van de Belgen het afgelopen jaar via een webshop voeding heeft gekocht. Toch neemt dat aandeel jaar na jaar toe en is er volgens Brengman groeipotentieel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen