Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Genivaldo sterft na vergassing in koffer politiewagen: Brazilianen op straat na dodelijk politiegeweld

In verschillende Braziliaanse steden hebben betogers gerechtigheid geëist voor de dood van een zwarte man die vorige week omgekomen is door verstikking in de koffer van een politiewagen. Dat gebeurde bij een wegcontrole in Umbaúba, in de noordoostelijke deelstaat Sergipe. Een video van de dood van Genivaldo de Jesus Santos (38) gaat viraal en veroorzaakt grote verontwaardiging in heel Brazilië.

Omstaanders filmden op 25 mei hoe twee politieagenten een geboeide man samen met een traangasgranaat in de kofferbak van hun terreinwagen gooien en op de koffer leunen van waaruit je de man hoort schreeuwen. Je ziet rook ontsnappen uit de kofferbak, terwijl de man zijn benen, die uit de kofferbak bungelen, ophouden met schoppen. "Ze gaan hem vermoorden", hoor je een omstaander zeggen.

Bekijk hieronder de video. Waarschuwing: schokkende beelden.

Videospeler inladen...

"Genivaldo werd gemarteld voor een misdaad die hij niet eens heeft begaan. Een zwarte man met mentale problemen.", zo klonk het gisteravond in São Paulo, waar massa's mensen protesteerden voor het Openbaar Ministerie.

Bekijk hieronder de beelden van het protest in São Paulo:

Videospeler inladen...

Een eerste verklaring van de Braziliaanse federale snelwegpolitie (PRF) luidde dat Genivaldo Santos gearresteerd werd omdat hij zich verzette bij een wegcontrole: "door zijn agressief gedrag werden technieken gebruikt om hem te immobiliseren". Twee dagen later zei Marco Territo, woordvoerder van de snelwegpolitie: "Wij zijn het niet eens met de manier waarop de heer Genivaldo is benaderd. De procedures die tijdens de actie te zien waren, zijn niet in overeenstemming met onze richtlijnen."

Volgens zijn familie leed Santos aan schizofrenie. Zijn neef Wallyson de Jesus, die erbij was, zei dat hij de politie had gewaarschuwd dat zijn oom onwel was geworden, vóór de politie een traangasgranaat op hem gooide. Uit een autopsie is gebleken dat Santos stierf door verstikking.

"Politieagenten veranderden een auto in een gaskamer en executeerden een geesteszieke man," schreef Renata Souza, een zwarte activiste en politica uit Rio de Janeiro, op Twitter. "Er zijn geen woorden voor zoveel onmenselijkheid. Brazilië is een vernietigingskamp!"

80% politiedoden in Brazilië is zwart

De voorbije dagen werd in verschillende steden gerechtigheid geëist voor Genivaldo. Zijn dood doet de volkswoede over het racistisch politiegeweld in Brazilië opnieuw hoog oplaaien.

De dag voor Santos' dood vielen er 26 doden bij een politie-inval in de favela Vila Cruzeiro in Rio de Janeiro, de op één na dodelijkste politieoperatie ooit in de stad. In 2020 doodde de politie 6.416 mensen in Brazilië. Bijna 80% van de slachtoffers was zwart.

Meest gelezen