Videospeler inladen...

Levenslang voor "clanleider", 28 jaar voor opdrachtgever: jury bepaalt strafmaat in proces-Aquino

Op het proces-Aquino heeft de jury na uren beraad beslist wie welke straf krijgt. "Leider van de clan" Sandro Hamidovic krijgt levenslang, opdrachtgever Martino Trotta 28 jaar. Nebusha Pavlovic, Dragisa Hamidovic en Bosko Hamidovic krijgen respectievelijk 26, 22 en 20 jaar cel. Het beraad nam een vijftal uur in beslag.

Het verhaal in een notendop: op 27 augustus 2015 werd de auto waar Silvio Aquino samen met zijn vrouw Silvia in zat, tegengehouden. Niet door de politie - zoals Silvio in eerste instantie dacht - maar door mannen met bivakmutsen. Silvia kon ontkomen, Silvio niet. Hij werd afgemaakt met zeven kogels. 

De mannen die nu veroordeeld zijn, zijn lid van een Bosnische Romaclan. De veroordeelde opdrachtgever is een man uit Zutendaal. Er is discussie over wat het precieze plan en motief was, al heeft de jury uitgemaakt dat het een gijzeling was. Ze zouden Aquino hebben willen ontvoeren om een half miljoen euro losgeld te vragen. Geld waarvan ze vermoedden dat hij het had verdiend met drugssmokkel.

“Een gebrek aan normbesef, uit op snel geldgewin en een overgewaardeerd zelfbeeld”: opdrachtgever Martino Trotta krijgt 28 jaar cel. Geen levenslang dus, zoals de aanklager had gevraagd. Het assisenhof in Tongeren zag wel degelijk verzachtende omstandigheden voor Trotta: zijn gevorderde leeftijd, zijn gezondheidstoestand, en het feit dat hij de dood van Aquino niet gewild heeft. Zijn advocaat Tim Smet is daar erg blij mee: "Ik vind dit prima. Ik denk dat de jury heel goed geluisterd heeft naar onze argumenten, dat zijn doel was om te stelen. Ik ben zeer tevreden." Trotta kan over vier jaar voor het eerst vragen om vervroegd vrij te komen.

Sandro Hamidovic

De zwaarste straf is er voor Sandro Hamidovic, bestempeld als “leider van de clan”, die ook de dodelijke schoten loste. Hij heeft volgens het assisenhof “zijn zonen en broers meegesleurd in de door hem en Trotta geplande gijzeling”. Hamidovic wordt beschouwd als een gevaar voor de maatschappij, iemand die ervoor gekozen heeft het criminele pad te blijven bewandelen ondanks vele waarschuwingen. 

Hamidovic krijgt levenslang, de hoogste straf van alle veroordeelden. Hij krijgt wel geen extra toezichtsperiode van 15 jaar, zoals de aanklager had gevraagd. Ook de andere daders krijgen die niet. 

Hamidovic' advocaat Dimitri de Béco had deze straf wel verwacht: "Je kunt het geen zware teleurstelling noemen, want we wisten dat de kans groot was. Ik denk dat hij het ook wel wat te danken heeft aan zijn eigen gedrag tijdens het proces, dat moet hij ook beseffen (Sandro Hamidovic is de man die het snijgebaar langs zijn keel maakte, red. - zie foto hieronder). Dat er geen terbeschikkingstelling is uitgesproken, stelt mij wel gerust, want het betekent dat de jury mij volgt in mijn pleidooi dat hij niet tot de categorie van allerzwaarste criminelen behoort."

20, 22 en 26 jaar cel voor de anderen

20 jaar cel voor Bosko Hamidovic, die op de uitkijk stond en volgens het hof dus “eerder een ondergeschikte rol speelde maar wel bewust deelnam aan de gijzeling”. Zijn persoonlijkheidsstructuur vormt een gevaar voor de maatschappij, maar zijn oprechte spijt speelde een verzachtende rol in het bepalen van de strafmaat.

Nebusha Pavlovic volgde dan wel de instructies van vader Sandro op, “ook hij had een verpletterende verantwoordelijkheid”. Zijn antisociaal en narcistisch karakter maakt ook Pavlovic een gevaar voor de maatschappij, al werd er wel rekening gehouden met zijn “bijzonder moeilijke jeugd en familiale situatie”. Hij krijgt 26 jaar, geen levenslang dus.

Ook Dragisa Hamidovic wordt een verpletterende verantwoordelijkheid verweten. Er is volgens de jury echter geen gevaar dat hij door een geestesstoornis opnieuw misdrijven pleegt, en ook zijn medewerking aan het onderzoek en oprechte spijt speelden in zijn voordeel. Dragisa Hamidovic krijgt 22 jaar. Een correcte straf volgens zijn advocaat Gino Houbrechts: "Mijn cliënt zal alvast geen cassatieberoep aantekenen."

Familie Aquino: "Dit is een schande"

Minder tevredenheid was er bij de slachtoffers. Enkele leden van de familie Aquino lieten duidelijk hun ongenoegen blijken: "Dit is een schande, het komt omdat we Aquino's zijn. We zijn heel teleurgesteld, vooral omdat opdrachtgever Trotta geen levenslang heeft gekregen." Hun advocaat Bert Partoens relativeerde dat wat: "Voor een slachtoffer zal de straf nooit hoog genoeg zijn. Maar ik denk toch dat hier al bij al zware straffen zijn uitgesproken, en dat het assisenhof terecht de nadruk heeft gelegd op de schutter."

Intussen zijn de emoties wat gaan liggen bij de familie Aquino, zegt Philip Daeninck, de advocaat van weduwe Silvia Aquino. "Het is niet onlogisch dat Marino Trotta geen levenslang heeft gekregen, als het assisenhof ervan uitgaat dat hij de dood van Silvio niet gewild heeft. Dus na een nachtje slapen kunnen we ons best vinden in de uitspraak."

Na het voorlezen van de strafmaat richtte de voorzitter zich tot de veroordeelden. "Ik kan in eer en geweten zeggen dat u een eerlijk proces hebt gekregen, en dat u alle rechten hebt gekregen om uw standpunt kenbaar te maken. Uw advocaten hebben alles gedaan wat ze konden om u te verdedigen. U zal ooit nog kansen krijgen om terug in deze of een andere maatschappij te komen. Kansen die het slachtoffer niet meer krijgt. Ik raad u aan om uw tijd te gebruiken om te bezinnen over de manier waarop u met de rest van uw leven zal omgaan. Ik kan u alleen maar tot moed aansporen en aanraden om uw straf te aanvaarden.”

"Maatschappij maximaal beschermen"

Gisterenmorgen had de aanklager straffen tot levenslang gevraagd voor de vijf mannen die schuldig werden bevonden aan de dood van Silvio Aquino. Hij vatte dat op deze manier samen: "Op klaarlichte dag, midden op straat, zijn een man en vrouw gegijzeld. De man is ook koudweg geëxecuteerd, door georganiseerde criminelen, die alleen maar uit waren op geldgewin. De daders tonen geen spijt en maken een grote kans om nieuwe misdrijven te plegen. De maatschappij moet maximaal beschermd worden tegen zulke mensen", klonk het.

Enkel voor twee daders zag de aanklager heel beperkte verzachtende omstandigheden. Voor Bosko Hamidovic, die op de uitkijk stond, had hij daarom 30 jaar met 15 jaar beveiligingsperiode gevraagd. Voor Dragisa Hamidovic, die als eerste meewerkte met het gerecht, 27 jaar met 15 jaar terbeschikkingstelling.

BEKIJK - "Het gerecht is altijd tegen de Aquino's." Het verslag uit "Het journaal" over de bepaling van de strafmaat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen