© ATV

29 agenten naar de rechtbank verwezen voor racisme en pesterijen in chatgroep

De raadkamer heeft 29 leden van de Antwerpse lokale politie en het Veiligheidskorps van de federale overheidsdienst Justitie doorverwezen naar de rechtbank. Ze worden verdacht van pesterijen en racisme in een interne chatgroep. Een man werd buiten vervolging gesteld.

De dertig verdachten maakten deel uit van de voormalige afdeling GEOV een team dat instond voor het transport van gedetineerden en het bewaken van de orde in de rechtbank. Het team was samengesteld uit leden van de politiezone Antwerpen en van het Veiligheidskorps van de FOD Justitie. De leden communiceerden open en bloot in een WhatsAppgroep. Daarin werden niet alleen praktische afspraken gemaakt, maar ook denigrerende opmerkingen over collega’s en gedetineerden.

Een van de leden van GEOV was zo gedegouteerd van de pesterijen en het racistisch taalgebruik, dat hij in september 2016 naar zijn overste stapte. De WhatsAppgroep werd daarna opgedoekt.

De Antwerpse politie hield een intern onderzoek waarbij al tucht- en begeleidende maatregelen werden opgelegd. Er volgde ook een gerechtelijk onderzoek. Het parket vroeg vorige maand aan de raadkamer om dertig leden van het team vervolgen. Donderdag heeft de raadkamer beslist dat 29 verdachten voor de correctionele rechtbank moeten komen. Een dertigste teamlid werd buiten vervolging gesteld. Alle 29 worden ze vervolgd voor pesterijen op het werk, vijftien verdachten zullen zich ook moeten verantwoorden voor inbreuken op de racismewet.

sare

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen