Gratis maandverbanden en tampons op Karel de Grote Hogeschool Antwerpen dankzij actie van studenten

Karel de Grote Hogeschool gaat gratis menstruatieproducten aanbieden aan haar studenten, na een succesvolle actie van 6 studenten Orthopedagogie. Voor een vak verdiepten de studenten zich in menstruatiearmoede, omdat heel wat meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben om maandverbanden en tampons te kopen. De studenten zamelden daarvoor menstruatieproducten in. De actie was een groot succes, en daarom besliste KdG om het initiatief verder te zetten.

Zes studenten Orthopedagogie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen werkten voor het vak Grootstedelijke Uitdagingen rond menstruatiearmoede. ā€œVoor het vak kregen we de opdracht om te sensibiliseren rond iets dat we belangrijk vinden in de maatschappij. Met een groepje van 6 studenten kwamen we op het thema menstruatiearmoede. Na wat opzoekwerk merkten we dat het een groot probleem is, en we wilden daar graag iets aan doenā€, vertelt Jill Perremans, een van de studenten.Ā 

Uit cijfers van Caritas Vlaanderen blijkt namelijk dat 5% van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar al eens wegbleef van school omdat ze geen geld hadden voor maandverbanden of tampons. En volgens Caritas heeft de helft van de Vlaamse meisjes al eens een dubbel gevouwen zakdoek of een dubbele onderbroek gebruikt omdat ze geen menstruatieproducten hadden.

Eerst zijn de studenten rondgegaan in middelbare scholen waar ze posters hebben uitgedeeld met een begeleidende brief met de cijfers van Caritas Vlaanderen. Daarna zamelden ze zelf ook menstruatieproducten in.Ā Ā 

We zijn naar de cijfers gaan kijken en schrokken er zelf van
Joke Andries, beleidsmedewerker facilitair beheer aan Karel de Grote Hogeschool

ā€œDe studenten hebben ons gecontacteerd met de vraag of we mee in hun verhaal wilden stappen. We zijn dieper naar de cijfers gaan kijken en schrokken er zelf van. We hebben het bij de directie voorgelegd en daarop heeft KdG beslist om elke maand een vast aantal menstruatiemiddelen aan te kopen en die gratis ter beschikking te stellen voor studentenā€, zegt Joke Andries, beleidsmedewerker facilitair beheer aan de KdG.Ā Op elke campus van de school wordt nu een bakje voorzien met maandverbanden en tampons. Studenten kunnen daar producten van gebruiken, maar ook zelf doneren.

Positieve reacties

De studenten kregen heel wat positieve reacties op hun initiatief. Er werden zelfs post-its achtergelaten met ā€œdankjewel KdGā€ en ā€œsuper leuk initiatiefā€. "Het is een initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichenā€, zegt Joke Andries.

"Ik ben heel erg blij en trots op heel mijn groep dat we dit hebben bereikt. En ik hoop dat we nog meer scholen en werkvloeren kunnen meekrijgen in dit verhaal", besluit Jill.

Meest gelezen