Direct naar artikelinhoud
NieuwsNederland

Omstreden Johan Derksen wordt niet vervolgd na kaarsenverhaal: ‘Niet duidelijk wat er precies is gebeurd’

Johan Derksen.Beeld ANP

Johan Derksen wordt niet vervolgd voor zijn kaarsenverhaal dat hij eind april opbiechtte in het programma Vandaag Inside. Het Nederlands Openbaar Ministerie kan niet vaststellen wat er werkelijk is gebeurd.

Derksen zei in de bewuste uitzending dat hij in de jaren 70 een bewusteloze, dronken vrouw met een kaars had gepenetreerd en sprak van “een jeugdzonde”. Het incident gebeurde na een met drank overgoten avond.

Een dag later zwakte Derksen dat verhaal al weer af en vertelde hij dat hij de kaars op een sokkel tussen de benen van de vrouw had gezet. Hij wilde met de anekdote voornamelijk de tijdgeest van de jaren 70 neerzetten, en zei zich ervoor te schamen, maar toen was het leed al geschied. De uitspraken van Derksen leidden tot een golf van verontwaardiging. Het programma werd twee weken niet uitgezonden.

De uitspraken waren voor het Openbaar Ministerie aanleiding een onderzoek te starten. Volgens het OM zijn Derksen en een getuige gehoord, maar uit hun verklaringen is niet vast komen te staan of het incident daadwerkelijk is gebeurd. De identiteit van de vrouw is niet achterhaald. “Omdat niet duidelijk is wat er precies is voorgevallen heeft het OM besloten de zaak te seponeren”, aldus een woordvoerder.

Verjaard

Johan Derksen heeft zich zelf overigens nooit druk gemaakt over het onderzoek van het OM. “Er is dus een proces-verbaal opgemaakt, ze hebben mijn verhaal aangehoord en nu gaat hij beslissen wat hij ermee gaat doen. Nou, je begrijpt dat ik geen oog dichtdoe”, zei een sarcastische Derksen daarna in de uitzending van Vandaag Inside, nadat het programma twee weken was gestopt.

Derksen was zelf naar de zedenpolitie in Groningen gestapt. Hij was niet verplicht om te komen, maar is wel gegaan omdat hij niets uit de weg ging. Volgens Derksen had de rechercheur aan hem al laten weten dat de zaak was verjaard.

Keeper Dick Ploeger (67), die samen met Johan Derksen begin jaren 70 voetbalde bij SC Veendam, liet weten zich niets te herinneren van het verhaal met de kaars. Volgens Derksen was deze keeper getuige van het incident, maar Ploeger was verbijsterd toen hij het verhaal hoorde. Zo kende hij Derksen niet, aldus Ploeger.