Ruben B. (met witte sneakers) verliet eerder dit jaar onder politiebegeleiding de correctionele rechtbank in Turnhout. De man die verantwoordelijk is voor de dood van Tibau Verelst kent zijn definitieve straf. © Bart Van den Langenbergh

Doodrijder van Tibau (18) kent definitieve straf: “Hopelijk komt hij in de cel tot het besef wat hij heeft aangericht”

Turnhout, Kasterlee, Lille -

De rechtbank in Turnhout heeft de beroepsprocedure tegen Ruben B. uit Turnhout ongegrond verklaard. De man die in dronken toestand de dood van Tibau Verelst (18) uit Kasterlee veroorzaakte, behoudt zijn eerder opgelegde straf van de politierechtbank. Door een andere, nog openstaande straf moet hij wel weer naar de cel. “Hopelijk komt hij daar tot het besef wat hij heeft aangericht”, zegt Steve Verelst, de vader van Tibau.

Bart Van den Langenbergh

LEES OOK. Zaak tegen doodrijder van Tibau sleept nog wat langer aan: niet-uitgevoerde werkstraf kan bepalend zijn

Er is donderdag een einde gekomen aan de aanslepende rechtszaak tegen Ruben B. Op 10 mei vorig jaar reed B., die zaterdag 23 jaar wordt, met 2,1 promille alcohol in zijn bloed en met hoge snelheid met zijn auto tegen een boom aan Poeyelheide in Lille. Inzittende Tibau Verelst uit Kasterlee kwam daarbij om het leven en drie vrouwelijke passagiers raakten gewond.

De politierechtbank had Ruben B. eerder dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, voor de helft met uitstel. Hij kreeg ook een rijverbod van vijf jaar en een alcoholslot voor drie jaar. Het parket vroeg in beroep in de correctionele rechtbank in Turnhout om de effectieve celstraf te verhogen tot 37 maanden. Zo zou hij sowieso opgevolgd worden door de strafuitvoeringsrechtbank en moet hij effectief weer naar de cel. Nu zit B. nog onder elektronisch toezicht thuis. Zijn raadsman vroeg tijdens de behandeling van de zaak om de effectieve straf te verminderen. B. zou volgens de verdediging kunnen gaan werken om zo de nabestaanden al te kunnen vergoeden. Maar tot een strafvermindering is het niet gekomen.

LEES OOK. Advocaat Ruben B. vraagt lichtere straf: “Hij kan gaan werken om nabestaanden te vergoeden”

De betreurde Tibau Verelst. © RR

42 maanden

De correctionele rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard, waardoor B. zijn oorspronkelijke straf van de politierechter behoudt. Het parket gaf vorige maand zelf toe dat hoger beroep eigenlijk niet nodig was, omdat Ruben B. nog een openstaande celstraf van 24 maanden heeft staan voor een niet-uitgevoerde werkstraf voor een straatroof. Daardoor zou B. in totaal sowieso al een totale celstraf van 42 maanden krijgen, ruimschoots boven de gevorderde 37 maanden.

“Beide straffen bedragen meer dan drie jaar”, stelde strafrechter Filip Van Steenbergen in het vonnis. “Het is daarom niet noodzakelijk om de beklaagde te veroordelen tot 37 maanden. Hij moet wel beseffen dat de opgelegde straf een gepast signaal is om te beseffen dat zijn gedrag in het verkeer ontoelaatbaar is. Het verlenen van een straf met ruimer uitstel zou een onvoldoende krachtig signaal zijn en onvoldoende bijdragen tot de bewustwording van de ernst van zijn gedrag. En het aanbod om te gaan werken in de bouw weegt niet op tegen de aard van de feiten.”

LEES OOK. Bestuurder die dood Tibau (18) veroorzaakte, riskeert strengere straf: “Er mag niet opnieuw een leven verloren gaan”

Afsluiten

Omdat Ruben B. uiteindelijk 42 maanden celstraf nog moet uitzitten, zal hij zijn enkelband moeten inwisselen voor een stek in de gevangenis. Het is aan de strafuitvoeringsrechtbank om te beslissen hoe lang hij echt in de cel zal blijven.

De familie van Tibau Verelst kan nu ook het juridische verhaal afsluiten, maar het verdriet om het verlies blijft. “Hopelijk beseft hij in de gevangenis wat hij heeft aangericht, want hij is nog geen minuut veranderd”, reageert vader Steve Verelst. “Maar voor ons blijft het gevoel door het wegvallen van Tibau altijd hetzelfde, ook al steek je iemand honderd jaar in de cel. Er is daarmee nog nooit iemand teruggekomen.” Ruben B. moet aan de ouders een schadevergoeding van 46.600 euro betalen.

LEES OOK. Ouders Tibau Verelst teleurgesteld in straf voor Ruben B.: “Hij krijgt nog een kans, wij hebben niets meer”

Erika en Steve, de ouders van de verongelukte Tibau Verelst uit Kasterlee. © BERT DE DEKEN

Vlak bij de plaats waar Tibau Verelst verongelukte, aan Poeyelheide in Lille, staan een herdenkingsbank- en zuil. © Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen