PA Wire/PA Images

Na "ongemak" op balkon van Buckingham Palace: Queen haakt af voor viering van jubileum op vrijdag

Koningin Elizabeth II haakt af voor de feestelijkheden die morgen gepland stonden ter ere van haar 70-jarig jubileum op de troon. Buckingham Palace meldt dat die beslissing genomen is nadat de Queen vanmiddag "ongemak" heeft ervaren bij het verschijnen op het balkon van het paleis. 

De Britse koningin Elizabeth zit 70 jaar op de troon en dat wordt uitgebreid gevierd in het Verenigd Koninkrijk. Vier dagen lang vinden er feestelijkheden plaats in het hele land en het feestweekend werd vandaag officieel geopend met de traditionele militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van de Queen. 

Samen met haar neef Edward, de hertog van Kent, aanschouwde de 96-jarige koningin van het Verenigd Koninkrijk de militaire parade "Trooping the Colour". Ze was gekleed in een lichtblauw pak met bijpassende hoed en steunde op een wandelstok. 

BEKIJK - De Britse Queen verschijnt voor het eerst sinds 2019 - het jaar voor de coronacrisis helemaal losbarstte - nog eens op het balkon van Buckingham Palace

Videospeler inladen...

Niet iedereen aanwezig

Aan het einde van de militaire parade verscheen de Queen een tweede keer op het balkon, deze keer met een zonnebril op. Niet zonder reden die zonnebril, want aan het einde van de militaire parade aanschouwde Elizabeth in het bijzijn van de rest van de koninklijke familie de luchtparade van de Royal Air Force, de Britse luchtmacht. 

De koningin werd onder meer vergezeld door haar kinderen, prins Charles, prinses Anne en prins Edward, hun partners en haar kleinzoon prins William en zijn vrouw Kate Middleton en hun kinderen.

BEKIJK - De koningin verschijnt een tweede maal op het balkon vergezeld door een groot deel van de koninklijke familie

Videospeler inladen...

"Ongemak"

Niet meteen te zien op de beelden, maar vanavond meldt Buckingham Palace dat de Queen "ongemak" heeft ervaren op het balkon. "De koningin heeft erg genoten van de militaire parade en de luchtshow, maar heeft wat ongemak ervaren", klinkt het. De Queen zal daarom niet aanwezig zijn op een dankdienst die morgen doorgaat in St Paul's Cathedral in Londen. "Rekening houdend met de reis en met alles wat nodig is om daaraan deel te nemen, heeft Hare Majesteit met grote tegenzin beslist dat ze niet aanwezig zal zijn." Nog volgens de persmededeling, zal de koningin vanavond wel nog deelnemen aan het ontsteken van het vreugdevuur bij Windsor Castle. 

Volgens de BBC zijn het mobiliteitsproblemen waar de Queen eerder mee te kampen had, die nu roet in het eten gooien. "Het zal met grote spijt zijn dat de Queen zich terugtrekt uit de dankdienst van vrijdag", zegt hun royalty-journalist Sean Coughlan. "Ze is diep gelovig en de dienst in St. Paul's Cathedral zou dit weekend een van haar hoogste prioriteiten zijn geweest. Maar door de inspanningen van vandaag heeft ze "ongemak" ervaren, een herhaling van de mobiliteitsproblemen die er al eerder voor hebben gezorgd dat ze evenementen moest annuleren. De reis naar de kathedraal, een optocht en de lengte van de kerkdienst: het lijkt erop dat dat te moeilijk is geworden."

Feest in Verenigd Koninkrijk

Vanmiddag kwamen alvast tienduizenden mensen, van wie sommigen 's nachts in de Londense straten kampeerden, samen om de parade en de koninklijke familie te zien. Velen van hen met Union Jack vlaggen, feesthoedjes of plastic tiara's.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De paardenkoetsen van de koninklijke familie, die onder meer prins William's vrouw Kate en hun kinderen prins George, prinses Charlotte en prins Louis vervoerden van Buckingham Palace naar Horse Guards Parade, werden begeleid door een oorverdovend applaus.

PA

Protest

Bij het begin van de viering verstoorden enkele demonstranten kortstondig de parade. Ze renden voor de marcherende soldaten uit, maar werden snel gearresteerd door de politie. De groep Animal Rebellion eiste de verantwoordelijkheid op: "We eisen dat koninklijk land wordt teruggevorderd", schrijven ze op Twitter.

Bekijk hier hoe de Londense politie enkele demonstranten arresteert, die op het parcours van de parade waren geraakt:

Videospeler inladen...
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Felicitaties van over de hele wereld

Van over de hele wereld stroomden vandaag felicitaties binnen aan het adres van Queen Elizabeth. Er waren uiteraard gelukwensen uit het Verenigd Koninkrijk zelf, van onder meer Theresa May en John Major, ex-premiers van het land, maar ook in het buitenland klonk lof voor de koningin.

De Franse president Emmanuel Macron beschreef haar als "de gouden draad die de twee landen bindt" en een van de "zeer weinige constanten" op het internationale toneel. "U bent onze vriendin, zo'n hechte bondgenoot, ons voorbeeld van dienstbaarheid aan anderen", besloot Macron in een Engelstalige videoboodschap.

Paus Franciscus stuurde een telegram naar de Queen. De kerkvorst wenst haar, haar familie en de Britse bevolking "eenheid, welvaart en vrede". De Amerikaanse president Joe Biden dankt haar dan weer voor haar vriendschap aan het Amerikaanse volk en haar 70 jaren trouwe dienst voor het VK en het Gemenebest.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama herinnert zich de "gratie en vrijgevigheid" van de koningin tijdens zijn eerste bezoek aan het paleis. Hij zegt dat hij "enorm veel had geleerd door haar voorbeeld te volgen". "Uw leven is een geschenk geweest, niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar voor de wereld", zei Obama in een videoboodschap, waaraan hij toevoegde: "Moge het licht van uw kroon blijven heersen."

Ook de huidige Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill feliciteren de Queen. Ze hebben het in hun videoboodschap over de sterke band tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en de fijne ontmoeting die ze vorig jaar hadden tijdens hun staatsbezoek aan Queen Elizabeth. 

Bekijk hier de videoboodschap van Joe en Jill Biden:

Videospeler inladen...

Platina jubileum 
Gedurende het hele weekend zullen buurtorganisaties en individuen naar verwachting duizenden straatfeesten houden in het hele land, waarmee ze een traditie herhalen die begon met de kroning van de koningin in 1953. 

Op de officiële planning van het feestweekend staan nog een dankdienst op vrijdag in de St. Paul's Cathedral in Londen, een openluchtconcert vlak voor Buckingham Palace op zaterdag en een optocht die zondagmiddag wordt opgevoerd door duizenden artiesten van scholen en buurtgroepen uit het hele land.

Meest gelezen