Mogelijk step gevonden van vermiste Gino (9), zijn familie is doodongerust: “Je weet gewoon niets, we hebben geen spoor”

De 9-jarige Gino van der Straeten is sinds woensdagavond vermist. Hij werd voor het laatst gezien in een speeltuin in het Nederlandse Kerkrade, niet ver van de Belgische en Duitse grens. De politie houdt rekening met een misdrijf en vraagt ooggetuigen om naar voren te komen. Donderdagavond werd mogelijk zijn step gevonden bij een zwembad in Landgraaf. Zijn familie is doodongerust: “We hebben overal gezocht, maar er is geen enkel spoor. Je weet niets, het is niets voor hem.”

LEES OOK. Emotionele oproep van zussen vermiste Gino (9): “Laat hem gaan, het is het niet waard”

Omdat er volgens de politie geen logische verklaring is voor het verdwijnen van het jongetje, werd groot alarm geslagen. De jongen werd woensdag voor het laatste gezien in de speeltuin in Kerkrade tussen 19.30 uur en 20.30 uur, waar hij met een step speelde.

De 9-jarige heeft een blanke huidskleur, blond haar, blauwe ogen en droeg woensdagavond een rode jas met zwarte mouwen van het merk Jordan en een lichte spijkerbroek, een rood Nike-petje en groene schoenen met witte zool. Hij heeft mogelijk zijn zwarte step met rode handvatten en daarop rode stickers bij zich.

Nog geen update

Een step die aan die beschrijving voldoet, werd donderdagavond rond 20.30 uur gevonden op een parkeerplaats bij een zwembad in Landgraaf, zo’n 6 kilometer van Kerkrade. Veel scenario’s zijn nog mogelijk. De politie investeert momenteel in buurtonderzoek en het veiligstellen en uitlezen van camerabeelden, aldus een woordvoerder vrijdagochtend. De politie kon nog geen update geven over de zaak. Zo kon de politiewoordvoerder rond 08.30 uur nog niet zeggen of de gevonden step inderdaad van het jongetje is en of - en zo ja waar - vrijdag nieuwe zoektochten gaan plaatsvinden.

Gino is volgens de politie in acuut gevaar. Dat meldde Danny Frijters, hoofd van de recherche van de politie Limburg, tijdens een persconferentie in Maastricht. Frijters roept het publiek op om informatie aan te leveren. “Hoe klein ook, dat kan helpen.”

De politie werd woensdag rond middernacht gealarmeerd over Gino die nog niet terug naar huis was gekomen. Volgens de politie verkeert de jongen in levensgevaar en moet er rekening worden gehouden met een misdrijf. Op de vraag of de politie rekening houdt met een scenario waarin de vader, die uit beeld zou zijn, de jongen heeft meegenomen, antwoordt de woordvoerder dat allerlei scenario’s worden bekeken. Op de inhoud van die scenario’s wil ze echter niet ingaan.

LEES OOK. Zoektocht naar Nederlandse Gino roept herinneringen aan Nicky Verstappen op

Volwassene gezocht

De politie is op zoek naar een volwassen man die rond het moment van de verdwijning van Gino aan het voetballen was op het speelveldje waar de jongen voor het laatst zou zijn geweest. De man wordt gezocht als getuige, benadrukt een politiewoordvoerster. Behalve de man waren er woensdagavond ook drie kinderen aan het voetballen. De politie heeft hen inmiddels gesproken, maar nog niet met de man. Hij wordt dringend opgeroepen zich te melden, aldus de politie. Vrijdagochtend was nog niet bekend of de man al gevonden is.

Een groep van ongeveer tachtig tot negentig vrijwilligers zocht donderdagavond laat ook in Landgraaf naar de vermiste Gino, aldus een woordvoerster van de groep. Eerder op de avond zochten ze al in Kerkrade. Ook een zoekteam uit Duitsland is in de nacht van donderdag op vrijdag in Landgraaf op zoek geweest naar het jongetje. Het gaat om Medical Service NRW, gespecialiseerd in het zoeken naar mensen en het geven van medische bijstand. De groep beschikt ook over honden.

Gino woont bij zus

Volgens een 21-jarige zus woont de jongen bij zijn moeder in Maastricht. Maar die is ziek, en sinds een week logeert hij daarom bij een 32-jarige zus in Kerkrade. De twee zussen hebben na de verdwijning van hun broertje woensdagavond tot 05.00 uur donderdagochtend gezocht, en daarna heeft de zus bij wie de jongen logeert twee uur op het politiebureau gezeten. De 32-jarige vrouw in Kerkrade is zelf moeder van twee kleine kinderen.

Volgens de 21-jarige zus ging de jongen woensdagavond nog even voetballen op een speelplek in Kerkrade, vlak bij zijn logeeradres. Om 19.30 uur had hij terug thuis moeten zijn, maar sindsdien is hij spoorloos. “We hebben gezocht, maar nergens is een spoor te bekennen”, aldus zijn ongeruste zus. “Je weet niet wat hij meemaakt in de nacht, hij is bang in het donker. Dit is niks voor hem om niet thuis te komen. Hij was niet boos, ik snap het niet.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade reageerde donderdagavond op de zoektocht. In een tweet sprak ze van “een ongelooflijk moeilijke situatie” voor de familie, die ze veel sterkte toewenste. “We hopen uit de grond van ons hart op een goede afloop.”

“Buurtbewoonster heeft Gino nog gezien”

Een vrouw die in de buurt woont waar Gino is verdwenen, zegt dat ze het kind donderdagochtend nog heeft gezien. “Ik weet het heel zeker”, zegt Lenie, een oudere dame met een rollator. “Ik heb de foto er nog bij gepakt. Hij was het. En mijn thuisverzorgster heeft het ook gezien. Ze was op weg naar mij. Ze heeft hem nog aangesproken of hij niet op school moest zijn. Hij schrok zichtbaar. Daarop ging hij er op zijn step vandoor, hij droeg ook zijn petje. Ik heb de politie gebeld, meteen nadat ik Gino heb gezien.”

De politie wil niet op de specifieke melding ingaan. “Maar op elke tip gaan we nu af. Alle opties zijn houden we op dit moment open.”

Heeft u tips of heeft u deze jongen gezien? Bel de opsporingslijn 0800-6070 of laat iets weten via het tipformulier.

 ©  Facebook

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER