Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem legt verdere verlaging brandstofaccijnzen op tafel

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem.Beeld BELGA

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem denkt aan een tijdelijke verlaging van de accijnzen op benzine en diesel tot het Europees minimum. Dat antwoordde hij donderdagmiddag in de Kamer op vragen van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), Raoul Hedebouw (PVDA) en Servais Verherstraeten (cd&v).

De federale regering besliste eerder al om de accijnzen op brandstof te verlagen, maar dat weerhield de prijzen er de afgelopen weken niet van om nieuwe recordhoogtes te bereiken. Bovendien dreigt het Europees embargo op Russische olie de prijzen nog verder de hoogte in te stuwen. 

Minister Van Peteghem is zich daarvan bewust, zei hij donderdag in de Kamer. De cd&v-vicepremier denkt aan een verdere tijdelijke verlaging van de accijnzen tot het Europees minimumtarief, zoals Duitsland eerder al besliste. “Wat mij betreft is dat één van de pistes die op tafel moet liggen.” Van Peteghem geeft aan dat dit een grote impact zal hebben op de staatskas, “maar de overheid moet nu de mensen ondersteunen”. De minister pleit ook voor maatregelen voor de transportsector, die zwaar getroffen wordt door de hoge brandstofprijzen. 

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) twijfelt eraan dat de “ruzieregering” daarover een akkoord kan vinden, PVDA-Kamerlid en -voorzitter Raoul Hedebouw vindt de piste van Van Peteghem dan weer onvoldoende, en pleitte ervoor de accijnzen helemaal af te schaffen en de prijzen te blokkeren op een bepaald niveau. 

De minister kreeg wel rugdekking van cd&v-fractieleider Servais Verherstraeten, die ook benadrukte dat de meerderheid “een tandje moet bijsteken” om meer mensen aan het werk te krijgen en te houden. “Dat is de sterkste koopkrachtmaatregel”, klonk het, waarna hij applaus kreeg van oppositiepartij N-VA.