Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke: “Grote kans dat er na zomer weer grootschalige vaccinatiecampagne komt”

Er is een heel grote kans dat er in september weer een redelijk grootschalige vaccinatiecampagne komt tegen het coronavirus. Dat zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De afspraak".

Op dit moment liggen 952 mensen met corona in het ziekenhuis, van hen liggen er 88 op de intensieve zorg. "Goede cijfers", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De afspraak". "Met de zomer op komst kunnen we er relatief gerust in zijn."

Vandenbroucke benadrukt wel dat het virus nog zeker niet weg is. "Het zou vreemd zijn als er geen golf of golfje meer zou komen, maar we weten niet wat dat dan betekent. Het zou kunnen dat een nieuwe golf geen heel ernstige gevolgen heeft, maar het zou ook kunnen dat we te maken krijgen met een variant die je zieker maakt en erg besmettelijk is."

BEKIJK - Frank Vandenbroucke over een eventuele vaccinatiecampagne in "De afspraak":

Videospeler inladen...

"Daarom zijn er verschillende scenario's voorbereid", zegt Vandenbroucke. "Tachtigplussers worden nu uitgenodigd voor een vierde prik. Er is nog niets beslist voor de rest van de bevolking, maar we denken aan de aankoop van nieuwe vaccins en er is heel veel kans dat we na de zomer opnieuw een grootschalige vaccinatiecampagne doen. Daar is nog niets over besloten, maar we zijn dat ernstig aan het bekijken omdat we voorbereid moeten zijn."

"De vaccins blijven lang heel goed werken tegen ernstige ziekte, maar tegen een besmetting of een lichte vorm van corona verzwakken ze redelijk snel", voegt Vandenbroucke toe.

BEKIJK - Het volledige gesprek met Frank Vandenbroucke in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Ook in "De afspraak" toont Vandenbroucke begrip voor het zorgpersoneel dat vandaag heeft betoogd in Brussel. "Er moet geïnvesteerd worden in de zorg. We moeten niet onderschatten wat een helse periode het is geweest én nog steeds in de zorg. Ik begrijp dat het frustrerend is dat het zo traag gaat, maar we zijn aan het investeren." 

Hij verwijst daarmee naar het extra geld dat uitgetrokken wordt om het personeel in de zorgsector beter te betalen. Hij investeert extra in een nieuw systeem van functieclassificatie, waardoor zorgpersoneel wordt betaald op basis van de taken, en niet meer op basis van een diploma. Er komt ook een verhoging van de eindejaarspremie voor al het federale zorgpersoneel en gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen extra loon.

Meest gelezen