Ook in Wallonië protest tegen komst van nieuwe hoogspanningslijn: "Bereid om lange strijd aan te gaan"  

Niet alleen in West-Vlaanderen is er protest tegen de komst van een nieuwe hoogspanningslijn (Ventilus), ook in Wallonië zijn buurtbewoners ongerust over de mogelijke gevolgen voor hun gezondheid van de "Boucle Du Hainaut".  "Als we terugkijken naar het verleden met asbest en PFOS, dan kunnen we hierover geen risico nemen", zegt Sara Bouttens van burgerplatform Revolht. Ze zijn naar eigen zeggen bereid om "een lange strijd aan te gaan".

Net als Ventilus moet de Boucle Du Hainaut in de nabije toekomst de stroom van de windmolens op de Noordzee naar het binnenland brengen. Probleem voor de buurtbewoners: de hoogspanningslijnen komen er bovengronds. Zij zien het liever ondergronds. "Dat heeft verschillende redenen", zegt Sara Bouttens.

"Het gaat voornamelijk om onze gezondheid. Die lijnen geven toch heel wat straling af. Maar ook visueel en psychologisch is het niet meer van deze tijd om nog met bovengrondse lijnen te werken", klinkt het.

Het gezondheidsargument steunt niet op wetenschappelijke zekerheid. Er is nog geen causaal verband aangetoond tussen bovengrondse hoogspanningslijnen en bijvoorbeeld leukemie. Maar dat stelt de mensen niet gerust. "We moeten het voorzorgsprincipe aannemen", stelt Sara Bouttens van het burgerplatform. "Als we terugkijken naar het verleden met asbest en PFOS, dan moeten we het risico niet nemen."

In Vlaanderen zijn de normen wel een stuk strenger dan de Europese, in Wallonië is dat niet het geval. "Niettemin blijft het voor beide zijden geen voldoende reglementering, want het gaat om gemiddeldes. Dat wil zeggen dat er over het hele jaar door wel heel veel pieken zijn die veel hoger zijn", stelt Bouttens. "Als je daar je hele leven woont, is dat volgens ons heel schadelijk."

Ondergronds

De actievoerders willen daarom dat de hoogspanningslijnen ondergronds komen. Experts vinden dat dan weer op korte termijn te duur en technisch niet haalbaar. "Maar dat is zeker niet correct. We hebben zowel van aan Vlaamse als van aan Waalse kant diverse studies met ramingen naar kosten en tijd dat dit zeer haalbaar is", weerlegt Sara Bouttens. 

"Het gaat ook niet echt om een puur Belgisch project", aldus Bouttens. "Dit is een Europees project om verschillende landen aan elkaar te connecteren om overschotten en tekorten te compenseren en om handel te drijven. Dit mag niet regionaal geregeld worden waarbij dan gezegd wordt dat het te veel zou kosten en niet haalbaar zou zijn."

"We zijn bereid om een lange strijd aan te gaan", klinkt het. "Toen het project werd bekendgemaakt, had men niet gerekend op zo'n weerstand. 22.000 brieven vanuit het stille en weinig bevolkte Wallonië. Dat geeft aan dat de mensen hier niet mee akkoord gaan. Niemand wil die lijn in zijn buurt hebben. En er is een andere mogelijkheid. In Duitsland kan het wel perfect onder de grond. We moeten kijken op  Europees niveau."

Meest gelezen