© atv

Al 34 deelnemers ziek na zeeklassen in Blankenberge: “Eerste bevindingen van dokter wijzen op buikgriep”

In Blankenberge zijn 34 leerlingen uit twee scholen die er op zeeklassen waren ziek geworden. Het gaat onder meer om een school uit Zandvliet. 16 kinderen en één volwassene van De Brem werden ziek. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is. Dat bevestigt Sport Vlaanderen, dat het gebouw uitbaat waar de zeeklassen plaatsvonden. Het voedselagentschap FAVV voert ter plaatse een onderzoek naar de oorzaak.

jvh
Bron: belga

72 kinderen en 24 begeleiders uit twee verschillende scholen – De Brem uit Zandvliet en De Mozaïek uit Geraardsbergen – namen deze week deel aan een sportkamp in Blankenberge. 34 van die 96 deelnemers – 26 kinderen en 8 begeleiders – vertonen inmiddels ziekteverschijnselen, bevestigt Tom Van Look, directeur centra bij Sport Vlaanderen. Het gaat om 16 kinderen en één volwassene uit Zandvliet, en 10 leerlingen en 7 leerkrachten uit Geraardsbergen. “Een eerste kind werd afgelopen maandag ziek, maar het is met name donderdag een beetje geëscaleerd. De begeleiders zijn toen met enkele kinderen naar de spoeddienst gereden, maar er werd niemand opgenomen in het ziekenhuis.”

Een dokter kwam ter plaatse: “Zijn eerste bevindingen wijzen op buikgriep, niemand vertoont ernstige symptomen”, zegt Van Look. “Daarover bestaat wel nog geen definitief uitsluitsel, we willen alles uitsluiten en zullen het verder onderzoeken.”

 ©  BELGA

Voedselinspectie net plaatsgevonden

Volgens Sport Vlaanderen hadden er in het gebouw net voedselinspecties plaatsgevonden, en lijkt de kans dus klein dat het gaat om een uitbraak van legionella of salmonella. “We hebben de voedselketen in het gebouw – de temperatuur in de koelkasten, de vervaldatum op verpakkingen van voedingsmiddelen – inmiddels nogmaals laten controleren, en ook daaruit bleek dat alles in orde was”, aldus Van Look. Het Federaal Voedselagentschap en het Agentschap Zorg en Gezondheid zullen later vandaag ter plaatse komen voor verder onderzoek.

De school uit Zandvliet heeft de sportklas stopgezet, de kinderen zijn opgehaald door hun ouders. Voor de school uit Geraardsbergen eindigde de sportklas sowieso vandaag.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER