Zoektocht naar Nederlandse jongen Gino, politie vindt "iets dat mogelijk verband houdt met de vermissing"

In Kerkrade in Nederlands-Limburg, niet ver van de Belgische en Duitse grens, is de 9-jarige Gino vermist. De politie houdt rekening met alle scenario's, ook met een misdrijf. De jongen werd het laatst gezien aan een speeltuintje, waar ook een man gevoetbald zou hebben.  De politie voerde op verschillende plaatsen zoekacties. Vanavond is bij zo een zoekactie "iets aangetroffen dat mogelijk verband houdt met de vermissing".

De Nederlandse politie heeft vanavond een gedeelte van een parkeerplaats en een speeltuintje bij het Vincent van Goghplein in Kerkrade afgezet. Onderzoekers doen er onderzoek in een bos.

BEKIJK - Deze plek werd door de politie een tijdlang afgezet en onderzocht:

Videospeler inladen...

De Politie Eenheid Limburg meldt dat tijdens de zoekactie "iets is aangetroffen dat mogelijk verband houdt met de vermissing". Omstreeks 21 uur werd de zoekactie aan het Vincent van Goghplein stopgezet. Vannacht houdt de politie geen zoekacties meer naar de vermiste Gino. Zaterdagochtend worden de zoektochten hervat.

Er werkten ook enkele leden van het Veteranen Research Team mee aan de zoekactie. Dat is een stichting die ondersteuning biedt aan de politie tijdens zoekacties naar vermiste personen. Beide zussen van Gino kwamen vrijdagavond kijken naar de verrichtingen van de recherche bij het bos.

BEKIJK - "De politie zegt dat wanneer een jongen van 9 twee nachten lang niet van zich laat horen, dat de politie zich dan heel ongerust maakt", legt Ann De Bie uit in "Terzake":

Videospeler inladen...

De Nederlandse politie heeft de voorbije dagen verschillende zoekacties uitgevoerd in en rond Kerkrade en Landgraaf. Donderdagavond en -nacht kregen ze daarbij hulp van Medical Service NRW, een gespecialeerd Duits hulpverleningsteam dat drones en speurhonden inzette tijdens de zoektocht. Dat meldt het team zelf op Facebook. Op dit moment loopt er geen grootschalige zoekactie meer, omdat de politie te weinig aanwijzingen heeft om te weten waar er precies gezocht moet worden. 

Politie houdt rekening met alle scenario's en vraagt om camerabeelden door te sturen

De 9-jarige jongen werd woensdagavond tussen 19.30 uur en 20.30 uur voor het laatst gezien aan een speeltuin in Kerkrade, sindsdien is hij spoorloos. Omdat het om een verdachte verdwijning gaat, lanceerde de Nederlandse politie donderdagmiddag een opsporingsbericht.

BEKIJK - "Het is niets voor hem om niet naar huis te komen", zegt een geëmotioneerde Naomi (21), de zus van Gino, in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Uit onderzoek blijkt dat drie kinderen en een man ten tijde van de verdwijning van Gino aan het voetballen waren op het voetbalveldje naast de speeltuin in Kerkrade. De politie heeft inmiddels met de kinderen kunnen spreken, maar nog niet met de man. Ze doet dan ook een dringende oproep aan de man om zich te melden. 

Op het moment van zijn verdwijning had Gino een zwarte step bij met rode handvatten en een rode voetenplank. Gisterenavond werd zo'n step gevonden aan het zwembad van Landgraaf, op zes kilometer van het speeltuintje in Kerkrade. De politie onderzoekt momenteel of het om de step van de jongen gaat.

BEKIJK - Speurders vinden een step in Landgraaf:

Videospeler inladen...

Hoewel Gino in Kerkrade verdween, is hij eigenlijk afkomstig van Maastricht. Omdat zijn mama gezondheidsproblemen heeft, verbleef hij tijdelijk bij zijn zus Kelly (32). Dat vertelt zijn andere zus, Naomi (21).

Wat er precies gebeurd is met Gino is nog onduidelijk en de politie houdt dan ook rekening met alle scenario's, ook met een misdrijf. Op dit moment richt ze zich vooral op buurtonderonderzoek in Kerkrade, waar Gino verdween én in Landgraaf, waar de step gevonden is. Verder worden ook camerabeelden in de buurt onderzocht. In dat kader roept de politie iedereen in de buurt op om dashcambeelden, bewakingsbeelden of andere video-opnames die kunnen helpen door te sturen.

Tot slot is er ook een "tactisch onderzoek" ingesteld om te kijken of er aanleidingen of motieven zouden zijn voor de verdwijning.

Ook de Duitse politie wordt ingeschakeld in de zoektocht, op vraag van de Nederlandse autoriteiten heeft de lokale politie van Aken het opsporingsbericht van Gino verspreid en vraagt het de lokale bevolking om uit te kijken naar de jongen.

Burgers zetten zelf zoekacties op poten

Ondertussen zijn er ook verschillende burgerinitiatieven opgestart om de vermiste jongen te zoeken. Aan de sporthal in Kerkrade kunnen vrijwilligers zich inschrijven om mee te helpen, ze krijgen er instructies over waar ze precies moeten op letten en krijgen er ook een zoekgebied toegewezen. Onder meer Naomi, de zus van Gino heeft zich er al aangemeld.

BEKIJK - In "VRT NWS Live" geven reporter Ann De Bie en Nathalie Vermeulen, woordvoerder van de Nederlandse politie, in Maastricht de laatste updates over de verdwijning van Gino:

Videospeler inladen...
Kerkrade
Kerkrade

Meest gelezen