Helft van de vrouwelijke feestvierders in Elsene slachtoffer van seksuele agressie

In 2021 kwamen studenten in Elsene op straat om het probleem aan te kaarten ©  Kristof Vadino

96 procent van vrouwen die in Elsene uitgaat, zegt rechtstreeks of onrechtstreeks in aanraking te zijn gekomen met ten minste één situatie van seksistisch of seksueel geweld. Slechts 28 procent voelt zich dan weer onbezorgd bij het uitgaan. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente Elsene.

amg

Naar aanleiding van getuigenissen van zeer ernstige gevallen van seksueel geweld in verschillende Elsense bars in oktober vorig jaar, heeft burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) een onderzoek aangevraagd naar de ervaringen van vrouwen in het uitgaansleven. Jonge vrouwen getuigden toen hoe zij slachtoffer werden van seksuele aanranding, onder meer in Waff en El Café, twee bars in de studentenbuurt van Elsene. De verhalen bleven zich opstapelen en kwamen onder de hashtag #balancetonbar naar buiten.

Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat 96 procent van de ondervraagden rechtstreeks of onrechtstreeks in aanraking is gekomen met ten minste één situatie van seksistisch of seksueel geweld. 76 procent kreeg opmerkingen over het uiterlijk, de lichaamsbouw of kledij, 15 procent werd onbewust gedrogeerd en bijna 12 procent onderging agressie van seksuele aard. In bijna een geval op twee was het geweld ook van discriminerende aard gericht op het fysieke voorkomen, de huidskleur, seksuele geaardheid, beperking of genderidentiteit. Slechts 28 procent voelt zich dan weer onbezorgd bij het uitgaan. De rest geeft toe zich steeds in een staat van oplettendheid, gevaar of angst te bevinden in de openbare ruimte.

Doulkeridis zal de resultaten van het gevoerde onderzoek delen met alle federale, gewestelijke en lokale overheden, verenigingen, de horecasector en alle politiezones van België. De burgemeester heeft ook de Nachtraad van de gemeente Elsene opnieuw bijeengeroepen. Dat is de opvolger van de Nachtraad van Flagey die voor de coronacrisis in het leven werd geroepen.

Gendergebaseerd geweld

De gemeente wil zo gaan naar een constructief overleg tussen de diensten van het gemeentebestuur, de politiezone, de vertegenwoordigers van de horeca, de VUB en de ULB over de in te voeren maatregelen op lokaal niveau om een veilig nachtleven te kunnen verzekeren waarin iedereen gerespecteerd wordt. “Er is bij een deel de sector van het nachtleven een wens om de zaken te keren en zij steunen de doelstellingen van onze Nachtraad, die concrete en bindende maatregelen voor de bars en cafés wil invoeren“, vertelt Doulkeridis.

Uit de enquête blijkt nu dat de meerderheid (71 procent) zich veilig voelt in de cafés, maar veel minder in de nachtclubs (26 procent) en op de openbare weg (21 procent).

De overgrote meerderheid (96 procent) heeft al eens te maken gekregen met seksueel of gendergebaseerd geweld. In geval van zo’n situatie, zou de helft van de respondenten hulp willen zoeken bij de politie. Toch heeft slechts 36 procent vertrouwen in de politie, zo blijkt.

“Slechts 28 procent voelt zich onbezorgd tijdens het uitgaan. De rest geeft toe zich steeds in een staat van oplettendheid, gevaar of angst te bevinden”

onderzoeksbureau Égérie Research

“Onze resultaten tonen aan dat de onveiligheid een systematisch fenomeen is dat een fundamentele impact heeft op het dagelijkse leven van de bevraagden en dit al vanaf heel jonge leeftijd”, meldt het onderzoeksbureau Égérie Research.

Nachtraad

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het ondergaan van geweld in de context van het uitgaansleven als een norm wordt ervaren door vrouwen/geslachtsgebonden personen. “Slechts 28 procent voelt zich onbezorgd tijdens het uitgaan. De rest geeft toe zich steeds in een staat van oplettendheid, gevaar of angst te bevinden”, klinkt het.

Elsene stelt nu haar Nachtraad opnieuw in werking. Dit initiatief verzamelt vertegenwoordigers van de gemeentelijke diensten, de horeca maar ook van de universiteiten ULB en VUB. “Een deel van de nachtsector wil de zaken keren en steunt ook de doelstellingen van onze Nachtraad, die concrete en bindende maatregelen voor de bars en cafés wil invoeren”, zo zegt Doulkeridis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen