Van kippenworstjes in de oven tot salade met burrata: deze 5 gerechten van het HLN Eten-weekmenu kook je voor amper 20 euro
WeekmenuOp geld besparen we allemaal graag, maar op smaak liever niet. Deze vijf nieuwe gerechten van het HLN Eten-weekmenu voorzien in beide noden: betaalbaar en tegelijkertijd nog lekker. De kippenworstjes zijn ideaal voor de kinderen, de aardbeienmuffins neem je vrolijk mee naar het werk en die salade met burrata? Die schreeuwt zomer uit. Aan tafel!
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op vrijdag bundelen we deze online zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Smakelijk!
Maandag: ovengerecht met lentegroenten, kippenworstjes en groene pesto
Nog wat groente-en aardappelrestjes over na het weekend? Dan is dit ovengerecht de ideale manier om ze op te gebruiken. Bijna geen werk, want de oven doet alles voor jou.
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 35 minuten
5,50 euro/p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 sjalotjes, in partjes
• 2 middelgrote zoete aardappelen of gewone aardappelen
• 2 rode of oranje paprika’s
• 2 venkelknollen
• handje rucola
• 600 g kippenworstjes
• olijfolie
• peper en zout
Voor de pesto
• 1 handvol basilicumblaadjes
• 1 handvol peterselie
• 30 g pijnboompitten
• 40 g parmezaanse kaas
• 3 el mayonaise
• 1 el zure room
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de aardappelen in partjes, maar schil ze niet. Snijd de venkel in plakken van 1 cm. Hussel de aardappelen en de venkel met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout. Meng alles goed met je handen. Leg de groenten op de bakplaat en schuif 15 minuten in de oven.
Leg er nu de worstjes tussen en bak 10 minuten verder. Snijd de paprika’s in reepjes, pel de sjalotjes en snijd ook deze in partjes. Hussel met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Verdeel alles over de traybake, keer de worstjes om en bak nog eens 10 minuten verder in de oven.
Maak ondertussen de pesto door de basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, mayonaise en zure room te mixen. Kruid met peper en zout. Garneer de traybake met wat rucola en serveer met de pesto.
Tip: Heb je nog wat pesto over, bewaar hem dan in een goed afsluitbaar potje en giet er nog een scheutje olie over. Zo blijft hij nog zeker een week goed in de koelkast. Lekker als dipsausje of bij wat pasta als het echt snel moet gaan.
Dinsdag: spaghetti carbonara met asperges en boontjes
Elke pastaliefhebber valt als een blok voor dit heerlijke, smeuïge gerecht. Een verrassende twist op de klassieke spaghetti carbonara.
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs: 4 euro/p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 200 g prinsessenboontjes
• 8 groene asperges
• 3 el fijngehakte peterselie
• 200 g gerookte spekblokjes
• 400 g spaghetti
• 30 g geraspte Parmezaanse kaas
• 4 eieren
• boter
• peper en zout
Zo maak je het
Snipper de ui fijn. Snijd het harde uiteinde van de asperges weg en snijd ze in stukken van 3 cm. Snijd de prinsessenboontjes in stukjes van 1 cm.
Kook de spaghetti beetgaar in licht gezouten water. Bak het spek krokant in boter. Schep uit de pan en voeg opnieuw wat boter toe. Bak nu de ui in diezelfde pan met de geperste look glazig. Voeg de asperges en de boontjes toe en roerbak alles 2 minuten. Doe tot slot de gebakken spekjes er nog bij.
Meng de eieren met de geraspte parmezaan en kruid met peper. Giet de pasta af en meng samen met een kopje kookvocht onder de groenten en het spek. Zet het vuur uit en giet er het eimengsel bij. Meng alles goed onder elkaar en breng op smaak met peper en zout. Werk af met de peterselie.
Tip: Het belangrijkste bij pasta carbonara is dat je de pan van het vuur haalt voor je het eimengsel toevoegt. Haal de pan ook van de pit. Die kan nog heet zijn en ervoor zorgen dat je eindigt met roerei.
Woensdag: aardbeienmuffins
Aardbeien zijn er nu in overvloed. Hét moment om er deze heerlijke muffins mee te maken. Lekker als snack om mee te nemen naar school of het werk.
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 30 minuten
Prijs: 1,50 euro/pp
Ingrediënten voor +- 12 muffins
• 2 eieren
• 120 ml volle melk
• 250 g bloem
• 1 tl bakpoeder
• 150 g fijne suiker
• 1 tl vanille-extract
• 200 g aardbeien
• 125 g boter, op kamertemperatuur
• poedersuiker
• snuf zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter de muffinvormpjes en bestuif met wat bloem.
Mix de boter met de suiker romig. Voeg de eieren toe en mix 1 minuut verder. Voeg nu de melk en het vanille-extract toe en mix kort door. Zeef er de bloem met het bakpoeder bij en spatel, samen met het zout, onder het beslag.
Snijd 2/3de van de aardbeien in blokjes en schep onder het beslag. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Snijd de rest van de aardbeien in partjes en verdeel over de bovenkant van de muffins. Zet 30 minuten in de oven tot de muffins mooi goudbruin zijn. Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.
Tip: Bestrooi de muffins voor het bakken met wat amandelschilfers voor extra crunch. Laat ze na het bakken afkoelen in de vorm. Zo stijft het fruit opnieuw op en blijven de muffins hun mooie vorm behouden
Donderdag: forel met patatjes en frisse kruidendressing
Hoewel forel een ietwat ondergewaardeerd visje is, kan niets op tegen zijn fijne, subtiele smaak. We bakken hem heerlijk krokant in bruisende boter en serveren hem met knapperige sla. Eenvoudig, maar superlekker!
Bereidingstijd: 40 minuten
Prijs: 4,50 euro/p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 rode ui
• 1 ijsbergsla
• 600 g smaakaardappelen
• 4 el fijngehakte peterselie
• 2 el fijngehakt bieslook
• 4 forellen
• 4 el zure room
• 2 el appelazijn
• 1 tl honing
• bloem
• boter
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Boen de aardappelen schoon en snijd ze in blokjes. Kook ze beetgaar in licht gezouten water.
Snipper de rode ui fijn. Snijd de sla in reepjes en hussel er de rode ui onder. Meng de zure room met de appelazijn, de honing, de bieslook, de helft van de peterselie en 2 eetlepels olijfolie. Kruid met peper en zout. Meng de dressing onder de salade en zet koel terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt.
Giet de aardappelblokjes af en laat ze goed uitdampen. Bak ze in hete olijfolie goudbruin en krokant. Kruid met peper en zout. Dep de forellen droog met keukenpapier en kruid met peper en zout. Wentel zo door wat bloem en schud er de overtollige bloem af. Bak de forellen in boter op een middelhoog vuur gedurende 4 tot 5 minuten. Keer ze om en bak ze nog eens 4 tot 5 minuten.
Schep de forellen uit de pan op een schaal en bestrooi met de resterende peterselie. Serveer met de salade en de gebakken patatjes.
Tip: Een forel van ongeveer 280 tot 300 gram is voldoende voor 1 persoon. Heb je toch een restje vis over, pluk het vlees dan van de graat en maak er een frisse forelsalade van door er een lepel yoghurt, wat mayonaise en een scheutje citroensap onder te mengen.
Vrijdag: maaltijdsalade met burrata en krokant zuurdesembrood
Deze zomerse, vegetarische maaltijdsalade heeft het allemaal: het zoete van de tomaten, het zure van de komkommers, het smeuïge van de burrata en het krokante van het brood. Een perfecte combi als je het ons vraagt!
Bereidingstijd: 30 minuten
4,50 euro/p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 rode uien, in fijne partjes
• 700 g trostomaatjes of mix tomaten
• 4 snackkomkommers
• 1 bosje basilicum
• 4 kleine burrata
• 120 g suiker
• 200 ml rijstazijn
• 8 kleine snedes zuurdesembrood
• 1 el balsamicoazijn
• 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C. Breng de rijstazijn met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Snijd de snackkomkommers in plakjes en leg ze in een kom. Giet er de helft van het azijnmengsel over. Giet de rest van het mengsel bij de rode ui en laat alles rustig afkoelen.
Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat en bedruppel met olijfolie en balsamico. Kruid met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Zet ze 15 tot 20 minuten in de oven. Bestrijk ondertussen de de sneetjes brood met olijfolie en gril ze langs beide kanten mooi goudbruin en krokant.
Leg de geroosterde tomaatjes op een mooie schaal en verdeel er de komkommerplakjes, de rode ui, basilicum en de burrata over. Roer het vocht van de tomaatjes los met een scheutje olijfolie en druppel over de salade. Kruid nog wat bij met peper en zout en serveer met het krokant brood.
Tip: tomaten zijn nu op hun best! Let er bij de aankoop op dat ze mooi rood en glanzend zijn, een stevige structuur en een mooi groen kroontje hebben.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen