Burgemeesters uit regio Meetjesland vragen "dringend een palliatieve afdeling" aan overheid

De 10 burgemeesters van het Meetjesland vragen dringend palliatieve bedden in de regio. Dat doen ze in een brief aan de overheden. "AZ Alma heeft sinds de opening een afdeling klaar, maar kreeg geen erkenning voor palliatieve bedden, en dat moet dringend veranderen", zeggen ze. Nu moeten palliatieve patiënten naar Gent, Beveren of Brugge, en daar is ook niet altijd plaats.

In het Meetjesland hebben 10 burgemeesters zich verenigd om een open brief te schrijven aan de Vlaamse en federale overheid. Daarin vragen ze dringend om extra palliatieve bedden, en met voorrang in het AZ Alma in Eeklo. 

Elders is er 1 palliatief bed per 12.000 inwoners, voor onze 171.000 inwoners is er geen enkel.

Muriel Thienpont, oncologe in AZ Alma

Gemiddeld tellen ziekenhuizen in de meeste steden zowat 1 palliatief bed per 11.000 à 13.000 inwoners. "Dat er voor de 171.000 inwoners van het Meetjesland geen enkel palliatief bed is, kunnen we niet blijven uitleggen aan de patiënten", zegt dokter Muriel Thienpont. "Het gaat om mensen die al een lang behandelingstraject afgelegd hebben in ons ziekenhuis. Als er geen behandeling meer mogelijk is, en het zo kritisch wordt dat de patiënt binnen korte termijn kan overlijden, moeten we hen zoveel mogelijk comfort kunnen bieden. In een palliatieve afdeling kan dat. "

Afdeling in Eeklo is eigenlijk al klaar

Het AZ Alma in Eeklo is een vrij nieuw ziekenhuis. Bij de bouw werd ineens ook een palliatieve afdeling voorzien. Maar die staat al al die tijd leeg. Dat komt omdat de Vlaamse overheid jaren geleden een stop heeft ingevoerd in de erkenning van palliatieve bedden. "Al sinds 2011 is de vraag naar die palliatieve bedden acuut, en er verandert maar niks", zegt oncologe Muriel Thienpont. "We moeten het doen met de mensen van ons palliatief support team, en die doen hun uiterste best. Maar aan een palliatief bed zijn meer mensen verbonden. Zij kunnen de patiënten geven waar ze recht op hebben, en dat missen ze nu."

Patiënten naar een palliatieve afdeling ver weg sturen is niet ideaal: dan haal je ze uit hun vertrouwde omgeving.

Oncologe Muriel Thienpont

Omdat het in Eeklo niet kan, probeert AZ Alma zijn palliatieve patiënten naar een afdeling te sturen in Gent, Brugge of Beveren. Maar ook daar zijn er wachtlijsten, zegt Thienpont. "Van de 25 vragen om een patiënt daar op te vangen, konden maar 10 ook echt daar terecht. Maar ook als een verhuizing mogelijk is, krijgen de patiënten niet altijd waarop ze recht hebben. Want we trekken hen voor hun levenseinde weg uit hun vertrouwde omgeving. We hebben hier ook een redelijk verouderde bevolking voor wie die afstanden niet altijd makkelijk zijn. "

Vlaanderen is bevoegd, toch ook brief naar federale regering gestuurd

De burgemeesters van 10 gemeenten vragen nu dus voor hun inwoners dringend de erkenning van palliatieve bedden in Eeklo. Het gaat om Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate. 

Het is de Vlaamse overheid die de stop aan palliatieve bedden had ingevoerd, toch gaat de brief ook naar de federale overheid. En daar is minister van sociale zaken en volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toch wel gevoelig voor het dossier, weet dokter Thienpont. "Ook vorig Vlaams minister van Welzijn had het dossier op zijn bureau liggen. Maar met de nieuwe minister voor Welzijn Hilde Crevits (CD&V) is er nog geen contact geweest", besluit Thienpont. 

Meest gelezen