Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
HLN ShopHet barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren.
Van buitenkeuken tot tafelgrill
Om te beginnen moet je uitmaken wat voor soort barbecue je graag zou zien schitteren op je terras. Het aanbod is erg uitgebreid, gaande van een vaste barbecue, eventueel als onderdeel van een buitenkeuken, tot een klassiek verplaatsbaar model op poten, een fancy Japanse ‘kamado’ barbecue uit keramiek, of een compacte en gebruiksvriendelijke tafelgrill die je overal mee naartoe neemt. Aan jou om te bepalen aan welke vereisten je perfecte barbecue moet voldoen en welk budget je daarvoor over hebt. Hoe meer je verlangt, hoe dieper je natuurlijk in de buidel moet tasten.
Heb je weinig plek voor een BBQ? Bekijk hier een Japanse tafelgrill op HLN Shop
Gas, houtskool of elektriciteit
Wat je keuze kan sturen, is de brandstof die je voorkeur geniet. Hou je niet van geknoei met hout of houtskool, kan je kiezen voor een barbecue op gas, die ook een iets kleiner brandrisico met zich meebrengt. De meeste modellen op gas beschikken over twee of meer branders die het kookoppervlak verwarmen waarboven het rooster hangt. Een voordeel van gas is dat je meteen kan beginnen grillen, waar kolen tijd nodig hebben om op temperatuur te komen. Ook laat de temperatuur zich, anders dan bij houtskool, reguleren en is het proper maken achteraf een minder grote uitdaging.
Een belangrijk verschil schuilt echter in de smaak. Werk je met gas, krijg je niet de typische rooksmaak, maar komen de aroma’s van het eten zelf meer tot hun recht. Daarnaast heeft een gasbarbecue een rits uitbreidingsmogelijkheden die een exemplaar op houtskool niet heeft. Denk aan zijbranders om sauzen op te bereiden of de optie om een frituurpan aan te hechten. Een barbecue op gas neemt doorgaans meer plek in, en kost ook meer dan een eenvoudig model op houtskool. Daar komt bij dat gas zelf ook duurder is dan kolen, en daar niet snel verbetering in belooft te komen.
Een tafelgrill werkt dan weer vaak op elektriciteit, maar je vindt eveneens toestellen op houtskool. Die produceren bovendien geen rook, waardoor je ze ook zonder problemen binnen kan gebruiken.
Deksel en trechter
Opteer je voor een klassieke houtskoolbarbecue, vind je exemplaren met of zonder deksel. Voor een deksel betaal je wat meer, maar het verruimt je culinaire opties: je kan ze ook als ‘oven’ gebruiken om de hitte beter te laten circuleren en vlees langzaam te garen. Het deksel beschermt verder tegen weer en wind: geen overbodige luxe wil je het onvoorspelbare Belgische weer geen roet in je eten laten strooien. Daarnaast bestaan er ook modellen met trechter, wat de mogelijkheden andermaal vergroot. Deze zijn opnieuw prijziger, maar doordat de trechter een deel van de kolen bedekt, kan je op hetzelfde moment zowel vlees grillen dat veel directe hitte behoeft als stukken die je op een lagere temperatuur wil garen.
Zweer je bij de klassieke rooksmaak? Deze Barbecook blijft de favoriete basic barbecue op houtskool
Afmetingen
Sta zeker ook stil bij de gewenste afmetingen voor je barbecue. Dit is vooral een punt als je voor houtskool gaat, want een barbecue op gas is eigenlijk standaard groot. Rooster je op houtskool, kan je evenwel gaan voor een kleiner én goedkoper model. Plan je echter veel volk uit te nodigen, is dit uiteraard geen slim idee. Wil je je barbecue daarentegen meenemen naar de camping, is een klein formaat wel uitermate geschikt. Denk verder na over de gewenste hoogte van de grill, want ook dit varieert: van lage modellen die je vanuit je stoel kan bedienen tot hogere barbecues waarbij je de glorie van het grillmeesterschap niet bekoopt met rugproblemen.
Materiaal
En dan kan je nog kiezen tussen uiteenlopende materialen. Barbecues uit roestvrij staal of keramiek kosten meer, maar gaan ook een stuk langer mee. Wat het rooster betreft, heb je de keuze uit gietijzer, dat je wel regelmatig moet inoliën, of staal met een laagje porselein voor een gelijkmatige verdeling van de hitte. Een rooster uit verchroomd staal is goedkoper, maar zal sneller verslijten. Wat verder handig kan zijn, is een plank aan de zijkant van je barbecue die je als werktafel kunt benutten. Een barbecue kan een flinke investering zijn, dus let ook op de garantie. Voor een gasbarbecue is een garantietermijn van tien jaar ideaal, ga je voor houtskool biedt een goed toestel doorgaans minstens twee jaar garantie.
Uitpakken met een Smokey Egg BBQ? Bekijk hier de Japanse lieveling van de chefs, vervaardigd uit keramiek
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
HLN Shop
Wim Lybaert verklapt hoe je een weelderige kruidentuin aanlegt: “Iedere soort vraagt een eigen verzorging”
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
Stoffen, dweilen, stofzuigen… schoonmaken is misschien niet je favoriete hobby. Toch moet het regelmatig gebeuren en heb je waarschijnlijk een eigen routine die bij jou en je woning past. De kans is echter groot dat je alles op automatische piloot doet. Dan kan je, zo weet vtwonen.be, al eens iets vergeten. De onderstaande zaken worden het vaakst over het hoofd gezien. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?