Vrouwen klimmen op risico van eigen leven meters diep in droge waterputten in India om restjes water op te halen

In India is verontwaardiging uitgebroken nadat het nieuwsagentschap ANI enkele video's verspreid had waarin te zien is hoe vrouwen en soms kinderen tientallen meters diep in droge waterputten klauteren om water te halen. In grote delen heerst een enorme droogte en mensen nemen wanhopig risico om toch nog aan water te komen.

Het meest hallucinante beeld komt uit een dorp in de centrale deelstaat Madhya Pradesh. Het toont een vrouw die langs een steile wand van een droge waterput ongeveer 17 meter naar beneden klimt om het laatste restje water van op de bodem op te halen. De vrouw is niet beveiligd met touwen of enige andere bescherming en de snelheid waarmee ze klimt, doet veronderstellen dat ze dit gevaarlijke huzarenstuk wel vaker doet.

Op nog andere beelden is te zien dat een jong meisje hetzelfde doet. Opvallend is dat de emmers waarmee het water wordt verzameld met touwen worden opgehaald, maar de vrouwen het maar zonder moeten doen. Het is niet bekend of er al ongelukken zijn gebeurd.

Het gaat niet om een alleenstaand feit, want ook uit andere Indiase deelstaten komen gelijkaardige beelden en ook daar wordt woedend gereageerd op sociale media. De oppositie is ziedend en verwijt de hindoe-nationalistische BJP-partij van premier Narendra Modi dat die niets doet om de bevolking te helpen. De BJP is al sinds 2004 onafgebroken aan de macht in Madhya Pradesh en in de meeste deelstaten overigens. (Lees verder onder de tweet).

De dorpsbevolking is het evenwel beu: de mensen uit de streek waar de beelden van de bijna droge waterput genomen zijn, verwijten politici dat die enkel opduiken als er verkiezingen aankomen. Die komen er ook aan, maar de bewoners willen die boycotten uit protest.

Droogte teistert Noord- en Centraal-India

Dat politici zich niet echt veel aantrekken van het probleem mag dan waar zijn, feit is wel dat grote delen van het noorden en het centrum van India getroffen zijn door uitzonderlijke droogte. Dergelijke taferelen zoals die in de uitgedroogde waterputten komen dus zowat overal voor.

De situatie is vooral erg in het noorden en het centrum van India, in de deelstaten Maharashthra, Gujarat, Rajasthan, Uttarakhand, Haryana, Punjab en Uttar Pradesh. Die laatste drie zijn de "graanschuren van India" waar een groot deel van het voedsel verbouwd wordt. U weet wellicht dat de voedselprijzen wereldwijd nu al door het dak gaan door de oorlog tussen OekraĆÆne en Rusland en droogte in Canada.

Dat laatste is wellicht een tijdelijk probleem, maar de droogte in India is veel structureler. Volgens de Wereldbank is India een van de grootste gebruikers van grondwater dat alsmaar schaarser wordt. Tweederde van het enorme land ondervindt dalende niveaus van grondwater. Tegen 2050 zou een groot deel van India -met 30 grote steden- een ernstig tekort aan water kennen. Tegen dan is India wellicht het meest bevolkte land. Nu wonen er meer dan 1,3 miljard mensen.Ā 

Meest gelezen