© ATV

Antwerps burgemeester Bart De Wever na vier jaar terug op ’t Schoon Verdiep: “Ik werk in een museum”

Antwerpen -

“Nee hé, ik ben mijn badge weer vergeten”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als hij de deur van zijn kabinet in het slot hoort vallen. Het zal hem op zijn eerste werkdag in het stadhuis nog een keer overkomen. De Wever is volop verhuisdozen aan het uitpakken, na de ingebruikname van het gerestaureerde Schoon Verdiep in het Antwerps stadhuis.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Na vier jaar renoveren schittert ’t Schoon verdiep in volle glorie: win een exclusieve rondleiding met burgemeester De Wever

Door de grondige renovatie van het Antwerpse stadhuis zat burgemeester De Wever vier jaar in de Hofstraat op honderd meter van de Grote Markt. Na een kort schepencollege was het vrijdag de eerste dag dat hij weer achter zijn bureau uit hout van de Vrijheidsboom zat. Het beeldje van de Romeinse keizer Augustus, de Romeinse helm en zwaard liggen al op zijn bureau. Op de grond staan nog enkele grote dozen die moeten worden uitgepakt. “Ik ga dat niet allemaal in mijn bureau zetten”, zegt De Wever als hij die volle dozen bekijkt.

Hij pakt een prop krantenpapier uit één van de dozen. Daaruit verschijnt een matroesjka. Alleen staat er geen Russisch moedertje op, maar de Russische president Poetin.

“Ik heb dit gekregen in Sint-Petersburg”, zegt De Wever. “Toen vond ik dat best grappig, nu is dat een pak minder. Dit popje zal je hier op mijn bureau niet zien.”

Dochter Liesbeth maakte deze tekening voor Vaderdag.  ©  Jan Van der Perre

De Wever zegt nooit echt te zijn weggeweest van ’t Schoon Verdiep. “Om nu te zeggen dat ik warme gevoelens heb nu ik hier terug zit: niet echt. Ik ben daar te nuchter voor. Bovendien heb ik de afgelopen jaren de werf nauwgezet opgevolgd en gaf ik al talrijke rondleidingen. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben blij dat we weer in het stadhuis zitten. Hier horen we ook te zijn.”

© Jan Van der Perre

Schittert

Maar is hij nu tevreden over zijn gerenoveerde kabinet op ’t Schoon Verdiep? “Alles schittert weer. Voor de renovatie waren er scheuren in het goudleren behang in mijn kabinet. De parketvloer was afgeleefd. De schilderijen hingen onder een dikke laag nicotine. Dat ik nu weer deze houten tafel als bureau heb, is minder. Ze is mooi om naar te kijken, maar niet plezant om aan te werken. Dat was in de Hofstraat omgekeerd. Ik werk nu eigenlijk in een museum.”

 ©  Jan Van der Perre

De Wever zit nu nog met zijn kabinet als enige in het stadhuis. De andere schepenen volgen de komende weken. Rustig zal het niet zijn, want dagelijks worden twee rondleidingen per uur gegeven in het gerenoveerde stadhuis en dit minstens tot januari.

Eén nieuwigheid wil De Wever nog laten zien. Verwerkt in een tafel liggen een vlag van de Verenigde Staten en een generaalsvlag. “Die is van generaal Clare Hibbs Armstrong. Hij verdedigde met zijn troepen ‘Antwerp X’ de stad tegen de V1-bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog. We hebben die recent bekomen en ze krijgen een prominente plek”, zegt De Wever.

De andere nieuwigheid is dat de medewerkers alleen het stadhuis en de kabinetten binnen geraken met een badge. Dat is voor veel van hen nog wennen, ook voor de burgemeester. Het Antwerpse stadhuis wordt 18 juni plechtig geopend.

De bijzondere tafel met ingewerkte vlag die herinnert aan de oorlogsjaren.  ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen