Zo eet de Britse Queen Elizabeth het liefst haar fish and chips.
Volledig scherm
Zo eet de Britse Queen Elizabeth het liefst haar fish and chips. © Wout Hendrickx / Chris Jackson

Fish-and-chips day: zo maak je de lekkerste versie volgens vorige chef-kok van Queen Elizabeth

Vandaag is het Fish-and-chips day. De ideale gelegenheid om de typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit gefrituurde vis in combinatie met dikke frieten op het menu te zetten. Vanwaar komt die fastfood-traditie eigenlijk? En hoe maak je het gerecht lekker klaar? Wie in echte Engeland-stijl van het gerecht wil genieten, doet dat met het geheime recept dat Darren McGrady, de ex-chef-kok van de Britse koninklijke familie, in een online video deelt.

  1. “Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
    PREMIUM

    “Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproduc­tie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?

    In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.”
  2. Werkdruk in vijfde beste restaurant ter wereld ligt lager dan in heel Belgische horeca: hoe kan dat? “32 werkuren minder voor hetzelfde loon”
    PREMIUM

    Werkdruk in vijfde beste restaurant ter wereld ligt lager dan in heel Belgische horeca: hoe kan dat? “32 werkuren minder voor hetzelfde loon”

    Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.”