Hogere kilometervergoeding voor wie auto voor werk gebruikt

“Op die manier maken we duidelijk dat wie werkt, dat dat ook gaan lonen”, aldus minister van Financiën Vincent Van Peteghem

Wie zijn auto nodig heeft voor het werk, maar niet over een bedrijfswagen beschikt, zal straks een hogere kilometervergoeding krijgen. De forfaitaire vergoeding wordt met terugwerkende kracht - vanaf maart - geïndexeerd. En vanaf nu zal dat om de drie maanden gebeuren.

De hoge olieprijzen zijn voor iedereen een gesel, maar nog meer voor wie geen bedrijfswagen met een tankkaart heeft. Een liter benzine en diesel heeft immers nog nooit zoveel gekost als nu. Wie zijn wagen nodig heeft voor zijn of haar werk krijgt voor die verplaatsingen wel een forfaitaire kilometervergoeding, maar die dekt de werkelijke kosten niet. Poetshulpen, thuisverplegers, … verliezen zo door de torenhoge brandstoffactuur nog meer van hun nu al niet al te hoge loon.

Om daar een mouw aan te passen, besliste de federale regering nu om de forfaitaire kilometervergoeding van de dienstverplaatsingen een stukje te verhogen. Niet zoals PS-vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne voorstelde. De Franstalige socialist wou voor alle werknemers de vergoeding optrekken tot het niveau van die van de ambtenaren: 0,37 cent per kilometer.

Terugwerkende kracht

Maar dat gebeurt dus niet. Bedoeling is dat de vergoeding deze maand al wordt geïndexeerd, met terugwerkende kracht vanaf maart. En vanaf nu zal dat ook om de drie maanden gebeuren, om sneller in te spelen op grote prijsschommelingen. Momenteel gebeurt die indexering maar één keer per jaar, in juli.

Ambtenaren

Ook de vergoeding voor ambtenaren wordt geïndexeerd. Die gaat dan van 0,3702 cent per kilometer naar 0,402 cent. Dat bedrag wordt ook een beetje de richtnorm voor de privé. Alle bedrijven of sectoren beslissen zelf over de hoogte van de kilometervergoeding. Om hen te stimuleren meer dan alleen maar de indexering te doen, gaat de regering hen daartoe fiscaal stimuleren. En die fiscale stimulans stijgt naarmate de vergoeding ook hoger wordt. Hoe de fiscale maatregel er precies gaat uitzien, dat moeten minister Dermagne en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) onderling nog uitwerken. 

Herbekijk hier de volledige persconferentie

(Farid El Mabrouk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen