Fish-and-chips day: zo maak je de lekkerste versie volgens vorige chef-kok van Queen Elizabeth
Vandaag is het Fish-and-chips day. De ideale gelegenheid om de typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit gefrituurde vis in combinatie met dikke frieten op het menu te zetten. Vanwaar komt die fastfood-traditie eigenlijk? En hoe maak je het gerecht lekker klaar? Wie in echte Engeland-stijl van het gerecht wil genieten, doet dat met het geheime recept dat Darren McGrady, de ex-chef-kok van de Britse koninklijke familie, in een online video deelt.
Wie Engeland zegt, zegt fish-and-chips, maar vanwaar komt deze vettige afhaalmaaltijd? De maaltijd is al sinds de late 19de eeuw een toonbeeld van de working class. In die tijd was visserij een belangrijk onderdeel van de economie, waardoor er steeds meer verse vis ter beschikking was om mee te koken. Hoe meer er in het aanbod zat, hoe goedkoper het werd om aan verse vis te geraken.
Omdat de working class zeer fysieke jobs uitvoerden, vormde gefrituurde witte vis in een laagje beslag de perfecte basis om de job te kunnen uitvoeren. Al snel doken overal chippers op: kraampjes op straat die de lekkernij verkochten. Van daaruit verspreidde het gerecht zich snel over de hele wereld, en ook vandaag smullen de Britten — én wij — nog gretig van de vissige hap.
Een koninklijke versie
Als je in Engeland vertoeft, bots je nog steeds overal op kraampjes of restaurants die de lekkernij verkopen. Zelfs Queen Elizabeth is fan, al zal je haar niet snel aan zo’n kraampje zien, maar wél achter een vers bord vol fish-and-chips gemaakt door haar persoonlijke chef. Dat ze specifieke voorkeuren voor de snack heeft, deelde Darren McGrady, ex-chef-kok van de Britse koninklijke familie in een online video op zijn YouTube-kanaal. Daarin laat hij zien hoe hij fish-and-chips maakte voor de Queen, maar dan op de manier zoals zij de klassieker enorm kan waarderen. Koningin Elizabeth houdt bijvoorbeeld niet van vette vis gefrituurd in een dik bierbeslag volgens McGrady. “Dat is te vettig voor haar. Zij eet liever een verfijndere versie van het populaire gerecht.”
Ik gebruikte voor de Queen nooit een friteuse om de vis te bereiden, wel liet ik die in een oven garen op 200°C.
Toch wijkt de versie van de Queen niet extreem veel af van de klassieke variant. Volgens de meeste recepten dompel je een witvis — dat kan een goedkope seizoensvis zijn, zoals wijting of koolvis — onder in een beslag van bier, bakpoeder, bloem, azijn en eieren. Daarna verdwijnt het geheel in de friteuse. Voor het recept van de koningin gebruikte McGrady het liefst kabeljauw én liet hij het bier achterwege in de bereiding van het beslag. McGrady haalde altijd eerst de kabeljauw door de bloem, een mengsel van eigeel en geklaarde boter, en bedekte dat geheel tot slot nog met panko, een Japanse variant van broodkruimels. “Die laatste laag moet uiterst dun zijn”, benadrukt McGrady. En zijn ultieme tip? “Ik gebruik geen friteuse om de fish te bereiden, maar laat de vis tien minuten lang garen in een oven op zo’n 200°C.”
Hollandaisesaus met frietjes
Fish-and-chips wordt traditioneel gegeten met een tartaarsaus en een erwtenpuree, ook wel bekend als mushy peas. “De koningin eet haar vis eerder met een frisse hollandaisesaus, gemaakt van dragon, ei, limoen, zout, peper en geklaarde boter. Tartaarsaus stond niet zo vaak op het menu", aldus McGrady. Voor de chips of de frietjes snijdt McGrady de aardappelen eerst in gelijke stukken, voor hij ze vier tot vijf minuten bakt in de friteuse op 180 graden. De kok stapelt zes losse frieten als een bouwwerk op elkaar en serveert deze zonder mayonaise. Leuk weetje: onze klassieke frietsaus serveren de Britten er zelden tot nooit bij. Het recept van de Queen is wel degelijk lekker volgens de ex-chefkok, maar zelf geeft hij toch de voorkeur aan de vettige traditionele vis in bierbeslag. “Ik hou van dikke randjes die er een beetje afvallen”, zegt hij. In de onderstaande video’s zie je hoe McGrady zijn traditionele fish-and-chips maakt én hoe hij de ultieme favoriet van de Queen bereidde.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Waarom het maken van een correcte inboedelbeschrijving cruciaal is voor de bescherming van je spullen
-
PREMIUM
“Goedkoop is vaak een miskoop, maar dure flessen van 50 euro zijn ook niet nodig”: hoe kies je de beste olijfolie in de winkel?
Voor één liter olijfolie betaal je volgens Testaankoop vandaag 31,3 procent meer dan vorig jaar, een serieuze stijging. Hoe komt dat? Is een goedkope fles olijfolie nu een erge miskoop? En hoe kies je binnen je budget de gezondste, meest kwalitatieve fles in de supermarkt? Olijfoliesommeliers Philippe Bruyninckx en Guy Hendrickx geven advies: “Het is het voedselproduct waar het meest mee gefraudeerd wordt.” -
PREMIUM
Beenhouwers maken zich klaar voor eerste barbecueweekend: “Grillende Vlaming zweert steeds minder bij brochettes en worsten”
Het wordt 24 graden morgen en dat betekent dat het barbecuestel na een lange, natte en donkere winter uit het tuinkot mag. Slagers en supermarkten draaien al enkele dagen overuren zodat er aan chipolata’s en brochettes geen tekort zal zijn. Al zien ze ook dat er behoorlijk wat evolutie zit in de stukken vlees die we op onze grill leggen. -
-
PREMIUM
29,99 euro waard of niet? Bakker test ‘broodbakbol’ van Aldi die op een dag uitverkocht was in UK: “Zo krijg je een knapperige korst
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
Als je een open pot yoghurt terug in de koelkast zet, drijft er de dag nadien dikwijls een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje precies? En moet je het weggieten, je yoghurt volledig weggooien of mag je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Jobat
Hoe wordt jouw loon beïnvloed door je jaren ervaring?
Werkervaring en loon stijgen doorgaans hand in hand. Zo blijkt ook uit de cijfers van het recentste Salariskompas van Jobat.be. Tijdens welke werkjaren stijgt je loon het sterkst? Welke rol spelen je diploma en geslacht? En wat is de impact van de sector en regio waar je aan de slag bent? -
Livios
Een snellere en goedkopere oplossing voor het klassieke zwembad in de tuin