Luitenant-generaal op rust: "Oorlog in Oekraïne kan nog lang duren, maar deze intensiteit is niet vol te houden"

Volgens de Nederlandse luitenant-generaal op rust Mart De Kruif lijden zowel het Oekraïense als het Russische leger nu te grote verliezen om nog lang op deze manier voort te vechten, maar geen van beide is vooralsnog bereid om toe te geven. De oorlog kan nog lang duren, maar zal over enkele weken of maanden veranderen in een lokaal conflict met minder hevige strijd.

"Deze oorlog kan nog lang duren, maar niet in deze heftige fase, daarvoor zijn de verliezen aan mensen en materieel voor beide kanten te groot", zo luidden vanavond de vooruitzichten van de Nederlandse luitenant-generaal op rust Mart de Kruif in "Terzake" op Canvas. 

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich bij het begin van zijn invasie in Oekraïne verkeken op de hardnekkigheid en bereid tot verzet van zowel de Oekraïense militairen, als van hun leiders en de Oekraïense bevolking, aldus de Kruif. Rusland heeft zich daarop teruggetrokken ten noorden van Kiev en Charkov en wil nu grote delen van de oostelijke regio Donbas veroveren. De Kruif ziet daar een strijd tussen een Russische overmacht aan vuurkracht en wapens tegenover Oekraïense verbetenheid.

 (Lees verder onder de foto).

Oekraïense militairen rukken op ten noorden van Kiev.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Geen van beide is aan het winnen, vindt hij, als er vooruitgang is, is die plaatselijk en erg traag. Beide kampen zouden tussen de 10.000 en de 25.000 gesneuvelden tellen en het aantal gewonden is volgens de Kruif zeker twee keer zo hoog. Dat is meer dan er Sovjetsoldaten sneuvelden in Afghanistan in de jaren 80 (ongeveer 15.000 volgens Brittannica)  en -ter vergelijking- er vielen ongeveer 50.000 Amerikaanse doden in Vietnam in de jaren 60 (maar dan over tien jaar tijd, nvdr.). 

Dit is noch voor Oekraïne noch voor Rusland vol te houden. De Kruif denkt dat deze fase enkele weken tot maximaal twee maanden zal kunnen duren en dan tot een strijd evolueert die plaatselijk wordt uitgevochten met veel minder intensiteit.

Nog te vroeg voor diplomatie

Wat daarbij opvalt, is dat geen van beide kampen op dit ogenblik concessies wil doen om een diplomatieke oplossing mogelijk te maken. De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil de Russen terugdrijven tot de situatie van voor de invasie van 24 februari, maar dat lijkt de Kruif niet erg realistisch. Probleem daarbij is dat de Oekraïense bevolking de Russen echter veel verder wil terugdrijven dan Zelenski en steeds meer denkt aan een uiteindelijke overwinning. Ze hopen daarbij op de komst van meer zware en gesofisticeerde wapens uit het Westen en die zijn inderdaad op komst.

Munitie wordt op een Amerikaanse luchtmachtbasis ingeladen voor vertrek naar Oekraïne.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De Kruif denkt aan een mogelijke rol van een derde partij die kan bemiddelen tussen beide kemphanen en noemt bij name China. "Vroeger was dat het kleine broertje van Rusland, maar tegenwoordig is dat eerder omgekeerd". Voor China is dit conflict erg vervelend en mag het niet te lang duren. De Verenigde Staten zouden dan weer invloed kunnen uitoefenen op Oekraïne.

Een mogelijk eindresultaat ziet de Kruif in een situatie waarbij Rusland "de overwinning zou uitroepen" en Poetin claimt dat hij "de Donbas over land met de eerder veroverde Krim verbonden heeft", ook al zijn die doelen veel minder ambitieus dat de oorspronkelijke. De Oekraïners zouden dan hun overwinning beschouwen als het feit dat ze het veel grotere Russische leger weerstaan hebben. 

Dat de internationale aandacht en die van de media na een tijd zullen verslappen, vindt hij niet zo realistisch. Daarvoor zijn de gevolgen van de oorlog wereldwijd te groot en de Kruif noemt de potentiële hongersnoden, vluchtelingen, de hoge energieprijzen en een mogelijke economische recessie. 

BEKIJK - Mart de Kruif in "Terzake":

Videospeler inladen...

Wie is Mart de Kruif?

Mart de Kruif maakte carrière in de Nederlandse gepantserde infanterie en bekleedde zowel staffuncties als op het slagveld. Zo was hij in 2008 en 2009 commandant van de NAVO-eenheid ISAF in het zuiden van Afghanistan. Tussen 2011 en 2016 was hij bevelhebber van de Nederlandse Landmacht en werd hij luitenant-generaal. Nadien ging hij met pensioen.

Meest gelezen