Net voor bruiloft werd ex-piloot verdoofd en verstikt. Maar door wie? Gerecht bijt zich vast in dood van Robby (45)

Robby Claes (45), een ex-piloot die nergens liever was dan in de lucht. 

Ze zouden later die week trouwen, ex-piloot van Qatar Airways Robby Claes (45) en zijn verloofde Monika S. (46) Met een bruiloft, een villa in het Limburgse Linkhout die net klaar was en een pas geopende tandartspraktijk stonden de sterren gunstig. Die ochtend van 20 mei ligt hij echter dood in bed, waarna zijn vrouw achter tralies belandt. Ze blijft haar onschuld uitschreeuwen, het gerecht sluit niets uit. Verdoofde hij zichzelf of deed zij dat? En waarom waste ze eerst de lakens alvorens de hulpdiensten te bellen?

Pieter Huyberechts en Phillip Pergens

Is er ruzie die woensdagavond 19 mei of is het omwille van zijn slaapproblemen? Zeker is dat Robby Claes extra vroeg naar bed trekt en ’s nachts apart slaapt. Zijn verloofde Monika S. brengt de nacht door in een andere kamer van hun villa in het Limburgse Linkhout, deelgemeente van Lummen. Hun fraaie villa, aan het eind van een verkaveling, is net klaar. Robby Claes heeft aan de achterzijde extra grote ramen laten bestellen, omdat hij zo graag naar de lucht kijkt. “Robby De Droomvogel” noemen zijn vrienden hem al jaren.

Robby Claes was jarenlang fervent piloot. 

Nergens beter dan in de lucht

Claes is al van kindsbeen geobsedeerd door de lucht, zeggen vrienden en buren. De veertiger, afkomstig uit Kermt, bij Hasselt, maakte zijn grote droom dan ook waar: eerst steward bij Sabena, dan copiloot bij DHL en finaal piloot. Bij Qatar Airways dan nog. The sky werd the limit. Om zijn droom na te jagen verhuist hij naar het Emiraat.

In een interview met Het Belang van Limburg uit 2014 blijkt dat de wereld dan aan zijn voeten ligt. Hij vliegt de wereld rond, is al in meer dan zeventig landen geland, heeft meer dan honderd steden bezocht en vliegt regelmatig boven Nepal. De Himalaya zijn favoriete plek vanuit de lucht. Claes is razend ambitieus en droomt van een belangrijke leidinggevende rol binnen de Qatarese luchtvaartmaatschappij.

Zwaaien vanop het strand

Met zijn eerste vrouw woont hij jarenlang in een luxeappartement op de Pearl, een artificieel eiland waarop tal van expats wonen. Een plek van ongebreidelde rijkdom, luxe en eindeloze mogelijkheden. Claes beleeft er zijn droom ten volle. Vijf langeafstandsvluchten per maand, verder zorgeloos genieten. “Als ik in Doha opstijg, bel ik mijn vrouw en dan zwaait ze vanop het strand naar mij in de cockpit.”

LEES OOK. Vermoordde gerenommeerde tandarts haar verloofde één week voor huwelijk? Veel verdachte omstandigheden, altijd een uitleg

Zijn woonplaats aan The Pearl in Doha destijds, vanuit de lucht. 

Tandarts Monika S. zit in de cel, maar schreeuwt haar onschuld uit. 

Niet Doha, niet Tirana, maar Linkhout

Eigenlijk had hij voor altijd in Doha willen blijven, stellen vrienden. Maar corona trekt een streep door die plannen. Daarop verhuist Claes naar een villa in de Limburgse bossen van Linkhout. En niet alleen, de Albanese Monika S. verhuist met hem mee. Die vrouw leerde hij kennen tijdens een van die ontelbare langeafstandsvluchten. De twee werden verliefd en Claes weet Monika te overtuigen om de Albanese hoofdstad Tirana in te ruilen voor Limburg.

Ook zijn vliegcarrière gaat in Limburg verder. Met een sportvliegtuigje maakt hij de lucht boven Zwartberg onveilig. Volgens de Limburgse buren vliegt hij daarbij boven zijn nieuwe villa op zoek naar een glimp van Monika S. Het koppel verlooft zich en plant om eind mei te trouwen. Claes’ trouwkostuum hangt al klaar.

Noodgedwongen nieuw plan

Wanneer de coronamaatregelen versoepelen en vliegtuigreizen opnieuw mogelijk worden, wil de piloot opnieuw aan de slag voor langeafstandsvluchten. Bij die herneming komt al snel een hard verdict: Claes kampt met epilepsie en ziet zijn vliegbrevet verscheurd. Voortaan is het gedaan met vliegen boven de Himalaya of Limburg en moet hij verplicht herscholen.

Samen een praktijk

Noodgedwongen heroriënteert hij zich. Met Monika S., voorheen gerenommeerd tandarts in haar thuisland, richt hij Lake Implant Dental Office op. Claes behaalt zijn diploma als tandartsassistent. “Hij was volop bezig met het inrichten van een tandartspraktijk in hun huis”, vertelt een buurvrouw die het koppel goed kent. “Hij deed alles voor haar.”

Depressief?

Volgens sommigen was hij al maanden depressief, anderen ontkrachten dat helemaal. “Dat hij niet langer piloot mocht zijn, zijn absolute droomjob, is hard aangekomen, dat is wel zeker”, zegt een goede kennis. “Hun villa was net klaar, ze stonden op trouwen, alles leek hen voor de wind te gaan.”

Het koppel had net dit huis in Linkhout, deelgemeente van Lummen, laten bouwen.  ©  phu

Discussie over lakens

Terug naar die nacht van 19 op 20 mei. Die donderdagochtend wacht thuis in Linkhout een akelige ontdekking. De ex-piloot ligt levenloos in bed. Claes blijkt verstikt met een plastic zak. Een wanhoopsdaad? Een moord? Het Limburgse gerecht staat voor een raadsel. Pas uren na de feiten komen politie, parket en wetsdokter toe.

Meteen wordt het draaiboek voor ongewone sterfgevallen opgestart. Later, na de eerste onderzoeksdaden, wordt dat “een verdacht overlijden.” Volgens onze informatie heeft Monika S. niet meteen de hulpdiensten gebeld, maar heeft ze eerst nog de lakens van het bed gewassen. Een paniekreactie? Het maakt haar in de ogen van de speurders alvast uiterst verdacht. Zelf ontkent ze dat te hebben gedaan.

Robby Claes was een graag gezien figuur. Stapte hij uit het leven of werd hij vermoord? Onduidelijk voorlopig. 

Vrouw in cel, maar mysterie compleet

De Albanese tandarts wordt meegenomen voor verhoor en de dag nadien aangehouden door de onderzoeksrechter. Haar handelen na de feiten is uiterst vreemd, klinkt het. Bovendien leert het onderzoek dat hun verloving toch niet allemaal vlekkeloos verliep. Er is sprake van ruzies.

Haar aanhouding is vorige week met een maand verlengd, tot onbegrip van haar advocate Lynn Clerinx. De Albanese vrouw schreeuwt haar onschuld uit. Gerechtelijke bronnen wijzen op het feit dat het onderzoek nog alle kanten uit kan. De these van zelfdoding is nog niet van de baan.

Zeker is dat Claes bepaalde roesmiddelen in het bloed had. Producten die niet standaard in huis waren. Nam hij die zelf om een eind aan zijn leven te maken? Of diende zij hem die stiekem toe? Gezien haar medische achtergrond is die these ook plausibel. De komende week, net voor ze opnieuw voor de rechtbank moet verschijnen, hoopt het Limburgse gerecht op duidelijkheid.

In het wit, zonder verloofde

Voor de vrienden en familie was er deze week geen bruiloft maar een uitvaart. Met honderden namen ze woensdag in Hasselt afscheid van “hun droomvogel.” Zonder Monika S. De familie vroeg iedereen om in het wit te komen. “Omdat Robby zo graag het leven vierde.”

Wie vragen heeft over zelfmoord kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813, of via www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer