Een kind schommelt in het Oekraïense Irpin, nabij Kiev, naast een beschadigd gebouw.
Volledig scherm
Een kind schommelt in het Oekraïense Irpin, nabij Kiev, naast een beschadigd gebouw. © AP

Kiev voorspelt einde van oorlog over twee tot zes maanden

De Russische oorlog in Oekraïne kan nog twee tot zes maanden aanslepen. Dat zegt Michailo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, in een interview met de Russische, oppositiegezinde nieuwswebsite Medusa. Alles hangt af van hoe de samenlevingen in Europa, Rusland en Oekraïne naar de oorlog kijken, zegt hij.

20 reacties

  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Poetin dialogeert niet. Hij vernietigt. De Oekrainers kennen de Russische cultuur al eeuwen lang. Ze gaan niet smeken voor een dialoog.Zelfs als ze mettertijd in de steek worden gelaten, vechten ze door. Opstandelingen tegen Stalin, hebben doorgevochten tot 1956. Wie gaat hen in de steek laten ? Dat is de grote vraag de komende honderd dagen. In de steek laten halvelings is voor mij al collaboratie met Rusland. Lafaards zijn er altijd en overal. Opportunisten ook..
  • Pete Ta

    2 jaar geleden
    Zoveel doden omdat er geen doortastende dialoog is. Elke dag langer dat dit conflict aansleept, is een stap dichter bij een nucleaire escalatie.
  • Willy Bogaert

    2 jaar geleden
    Wie is hier eigenlijk begonnen ,hoe durven de Russen dan nog eisen te stellen . Weg ermee
  • Jose decuypere

    2 jaar geleden
    Koppigaards, koppigaards, moet Oekraïne dan stoppen met zich te verdedigen tegen een aanvaller? Wat is me dat allemaal tegenwoordig? Het is Rusland die de agressor is.
  • Kristine Delacourt

    2 jaar geleden
    Ik hoop dat ze gelijk hebben. Poetin heeft een gebied zo groot als de Benelux totaal vernietigd. Dat mag niet ongestraft blijven.
  1. "Terreurstrategie van Poetin”: Duitse minister luidt noodklok na arrestatie van Russische spionnen die aanslagen planden
    27

    "Terreurs­tra­te­gie van Poetin”: Duitse minister luidt noodklok na arrestatie van Russische spionnen die aanslagen planden

    Duitsland wordt opgeschrikt door een nieuwe spionagezaak voor rekening van Rusland nadat in Beieren twee vermoedelijke spionnen werden opgepakt, die aanslagen en sabotage-acties planden. De Duitse minister van Justitie, Marco Buschmann, luidt dan ook de noodklok voor de “terreurstrategie” van Vladimir Poetin. Buitenlandminister Annalena Baerbock van haar kant heeft de Russische ambassadeur in Berlijn op het matje geroepen. Moskou hekelt dat er geen bewijs is van spionage.
  2. “Ga zelf in Oekraïne vechten!” Hoe parlementslid Marjorie Taylor Greene de Amerikaanse miljardensteun alsnog probeert te saboteren
    PREMIUM
    45

    “Ga zelf in Oekraïne vechten!” Hoe parlements­lid Marjorie Taylor Greene de Amerikaan­se miljarden­steun alsnog probeert te saboteren

    Als alles goed gaat, stemt het Amerikaanse parlement binnen enkele dagen in met nieuwe steun aan Oekraïne. Een pakket van meer dan 60 miljard dollar dat al een halfjaar op goedkeuring wacht. Lukt dat nu eindelijk? Of slagen Trump-gezinde tegenstrevers er toch weer in om de boel te saboteren? Niemand die daar harder voor ijvert dan Marjorie Taylor Greene. Een parlementslid dat campagne voert met een geweer in de aanslag, grossiert in samenzweringstheorieën en collega’s die het voor Oekraïne opnemen toebijt dat ze dan zelf maar moeten gaan vechten.