Van sticky fried chicken tot bibimbap: deze 3 gerechten zijn de ‘frietjes met stoofvlees' van de Koreaanse keuken
Waar de Belgische keuken gekend staat voor zijn frietjes met stoofvlees, vol-au-vent of tomaat-garnaal, staat in de Koreaanse keuken standaard bibimbap, kimchi of gochujang op het menu. Denk bij dit type gerechten aan verrassende smaken die soms pikant, maar vooral altijd goed gekruid zijn. Zin in meer dan alleen maar het klassieke zout- en pepervaatje bovenhalen? Dan vind je hier de nodige inspiratie om Korea in je eigen keuken te ontdekken.
Basissmaakmakers
De wereldkeuken sijpelt steeds meer door in de recepten die wij vandaag klaarmaken. Eén van de smaakmakers die je misschien op restaurant of in het supermarktschap al hebt zien passeren is ‘kimchi’, gepekelde of gefermenteerde kool met een friszure smaak die je gerecht meteen meer pit geeft. Ook ‘gochujang’ of chilipasta zie je steeds vaker opduiken in ingrediëntenlijsten van recepten.
“Kimchi is één van de basisingrediënten die ik altijd in huis heb", vertelt de Zuid-Koreaanse Ae Jin Huys van het cateringbedrijf Mokja, waarmee ze Vlaanderen Koreaans leert eten. “Het is onmisbaar. Elk gezin in Korea heeft zijn eigen voorraad en eigen recept. Verder zijn sojasaus, geroosterde sesamolie en gefermenteerde chilipasta of gochujang ook basissmaakmakers die elk gerecht een smaakniveau hoger tillen. Je hoeft ze maar aan te vullen met wat groenten en eventueel een stukje vlees of vis, en je hebt meteen een traditioneel Koreaans gerecht.”
3 Koreaanse recepten met een twist
Foodstyliste Sonja Peeters ging aan de slag met Koreaanse recepten en tovert drie gerechten met een twist op tafel, waarmee je de Koreaanse keuken makkelijk zelf leert ontdekken. Ga je voor de bibimbap, de sticky fried chicken of voor de krokante pannenkoek?
1. Vegetarische bibimbap met spiegelei
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g Japanse rijst
• 4 snackkomkommers, in dunne plakken
• 300 g spinazie
• 1 el sesamolie
• 1 el geroosterde sesamzaadjes
• 200 g sojascheuten
• 2 wortelen, in julienne
• 200 g kastanjechampignons
• 1 kleine courgette, in dunne reepjes
• 4 eieren
• arachideolie
• peper en zout
Voor het sausje
• 1 el tomatenpuree
• 1 el misopasta
• 1 tl sriracha
• 2 el azijn
• 4 el water
• 1 tl knoflookpoeder
Zo maak je het
Kook de rijst gaar zoals vermeld op de verpakking. Bestrooi de komkommerplakjes met zout en giet er heet water over. Laat zo 15 minuten staan.
Laat de spinazie in olie slinken. Knijp er vervolgens al het vocht uit en breng op smaak met de sesamolie, sesamzaadjes, peper en zout. Blancheer de sojascheuten 3 minuten in licht gezouten water. Bak de wortelen in wat olie beetgaar. Kruid met zout. Doe hetzelfde met de champignons en de courgettereepjes.
Breng alle ingrediënten voor het sausje tot tegen het kookpunt aan. Proef en breng eventueel verder in balans.
Verdeel de rijst over 4 kommen en leg er de groenten bij. Bak spiegeleitjes van de eieren en verdeel ze over de kommen. Serveer met de warme saus.
Tip: Bibimbap betekent letterlijk ‘gemengde rijst’. Het is dus de bedoeling dat je alles eerst onder elkaar mengt voordat je je eerste hap neemt.
2. Krokante pannenkoek met roze garnalen en zoetzure radijsjes
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• bosje radijsjes
• 125 g bloem
• 2 el maiszetmeel
• 1⁄2 tl suiker
• snuf zout
• 125 ml koud spuitwater
• 1 ei
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 1⁄2 tl lookpoeder
• 5 lente-uitjes, in stukken van 2 cm
• 1 rode chilipeper, in ringen
• 1 dikke wortel, in dunne plakjes
• arachideolie
• 10 roze garnalen, gepeld
• sojasaus
Voor de inmaakazijn
• 125 ml natuurazijn
• 75 g witte suiker of rietsuiker
• 200 ml water
• 1⁄2 el grof zeezout
Tip: Door maiszetmeel door de bloem te mengen, krijg je een extra krokante pannenkoek! Vervang de garnalen eens door sint-jakobsschelpen of inktvisringen!
3. Gefrituurde kip met zoet kleverig sausje
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 500 g kipfilet, in reepjes
• 3 teentjes knoflook, geperst
• 1 ei, losgeklopt
• 60 g bloem
• 30 g rijstbloem
• 30 g maïszetmeel
• 1 tl bakpoeder
• 1 el geroosterde sesamzaadjes
• 3 lente-uitjes, fijngesneden
• plantaardige olie
Voor de saus
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 4 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
• 2 el ketchup
• 1 el honing
• 4 el appelciderazijn
• 2 el sojasaus
• 1 tl bruine suiker
Zo maak je het
Kruid de kip met peper en zout. Giet er een scheutje olie bij en voeg de look toe. Hussel alles goed onder elkaar en laat 30 minuten marineren.
Verwarm de friteuse tot 160 °C. Meng de bloem met de rijstbloem, het maiszetmeel en het bakpoeder. Wentel de kippenreepjes eerst door het ei en vervolgens door het bloemmengsel.
Frituur de kip in delen gedurende 6 minuten en laat daarna uitlekken op keukenpapier. Verhoog de friteuse tot 190 °C en frituur de kip nu goudbruin.
Maak ondertussen de saus. Fruit de knoflook in een klein scheutje olie. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat de saus al roerend 5 minuten pruttelen. Borstel de gefrituurde kip aan alle kanten in met de saus. Bestrooi met de sesamzaadjes en de lente-ui en serveer meteen.
Tip: Koreaanse chilipasta of gochujang vind je in sommige supermarkten en in Aziatische winkels.
Deze recepten vind je ook terug in NINA-magazine bij de HLN-weekendkrant van zaterdag 4 juni 2022.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
-
Mijnenergie
Vaste energieprijzen stijgen opnieuw: 10% erbij op twee maanden tijd
Nadat vorige maand een einde kwam aan de maandenlange prijsdaling voor energie, veren de prijzen nu nog eens met enkele procenten op. Dat leert Mijnenergie.be uit de tarieven voor nieuwe vaste contracten of contractverlengingen die de energieleveranciers vandaag - aan het begin van de nieuwe maand - publiceren. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
Granola lijkt gezond, maar niet elke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft tien granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?