Dieter Nijs

Belgisch kampioenschap schapendrijven strijkt neer in Essene

Dit weekend wordt in Essene het Belgisch kampioenschap schapendrijven gehouden. Dat is een wedstrijd waarbij de deelnemers een kudde schapen doorheen een parcours moeten begeleiden. Het tweedaagse tornooi wordt ieder jaar georganiseerd door vzw Schapendrijvers Denderstreek. Dat is de grootste club van België in zijn soort. 

Een goed getrainde hond, en een fluitje. Meer heb je niet nodig om een kudde schapen in bedwang te houden. In theorie dan toch, want het schapendrijven is allesbehalve een gemakkelijke sport. Vandaag en morgen proberen een tachtigtal deelnemers zich te bewijzen op het Belgisch kampioenschap schapendrijven in de Affligemse deelgemeente, Essene. 

Om 10 uur vanmorgen startten de eerste deelnemers aan hun ronde. Organisator van het BK, Pascal Avoux van vzw Schapendrijvers Denderstreek, legt uit hoe zo'n wedstrijd eraan toegaat. "Het is de bedoeling dat de hond en de schapen een parcours afleggen in de vorm van een driehoek", legt Pascal uit. "Het is aan de schapendrijver om dat in goede banen te leiden door instructies te geven aan zijn viervoeter. Uiteindelijk moeten de schapen dan achter een hek worden geleid. Dan is de proef klaar."

Je moet drie tot vier jaar samen met de hond trainen voordat je deel kunt nemen aan wedstrijden

Pascal Avoux, Schapendrijvers Denderstreek

Een wedstrijd op het BK wordt gelopen met een kleine kudde van vier tot vijf schapen. Om die kudde te leiden wordt er bijna uitsluitend gewerkt met de border collie, een herdershond. "Voor zo'n kleine groep schapen is de border collie ideaal", zegt Pascal. "Het zijn doorgaans honden die goed luisteren. Maar ze opleiden is wel niet simpel. Je moet drie tot vier jaar samen met de hond trainen voordat je deel kunt nemen aan wedstrijden."

Wie zijn ze, wat drijft hen?

Het BK in Essene is er één voor beginners. In het schapendrijven heet dat: klasse 1. "De meeste mensen die meedoen, zijn amateurs en doen mee voor hun plezier", weet Pascal. "Er doen ook mensen mee die zich professioneel bezighouden met schapen, maar dat zijn meestal uitzonderingen."  

Bovendien is het schapendrijven niet noodzakelijk een sport voor oudere mensen. Het is voor alle leeftijden. De oudste deelnemer is 84 jaar, en de jongste nog maar 14. "Ik ben pas in september van vorig jaar begonnen met schapendrijven", zegt de 14-jarige Joren uit Borgloon. "Samen met mijn border collie probeer ik thuis te oefenen. Omdat we schapen hebben is de hond het al een beetje gewend, maar hij luistert nog niet altijd naar de commando's. Soms lukt het, en soms lukt het helemaal niet", besluit de jonge schapendrijver.

Dieter Nijs

Vandaag en morgen vinden de voorrondes plaats en zondag is het de finale.

Meest gelezen