Mariah Carey aangeklaagd voor plagiaat in kersthit "All I want for Christmas is you"

De Amerikaanse zangeres Mariah Carey wordt vervolgd voor plagiaat. Ze zou de titel van haar kersthit "All I want for Christmas is you" gestolen hebben van songschrijver Andy Stone. Hij bracht vijf jaar voor Carey al een nummer uit met die titel. Stone eist minstens 18,6 miljoen euro schadevergoeding. 

In 1994 bracht Mariah Carey de single "All I want for Christmas is you" uit. Het nummer groeide doorheen de jaren uit tot een dikke kersthit met meer dan 1 miljard streams op Spotify en stond in verschillende landen op nummer 1. 

Songschrijver Andy Stone van Vince Vance & The Valiants heeft nu klacht ingediend tegen Mariah Carey omdat ze van zijn populariteit en stijl geprofiteerd zou hebben. Muzikaal lijken de songs niet zo goed op elkaar, maar ze hebben wel hetzelfde thema en dezelfde titel. Volgens Stone heeft Carey bewust verwarring gezaaid en heeft ze geen toestemming gevraagd om de titel te gebruiken. Ze schreef het nummer samen met Walter Afanasieff en beiden verdienden er al tientallen miljoenen dollars aan. 

Bekijk hier "All I want for Christmas is you" van Vince Vance & The Valiants. Het nummer wordt gezongen door Lisa Layne:

Het is niet duidelijk waarom Stone nu pas, 28 jaar na datum, klacht indient. Zijn advocaten zouden het vorig jaar al op een akkoordje hebben proberen te gooien met Carey, Afanasieff en platenmaatschappij Sony Music Entertainment. Maar dat zou niet gelukt zijn. 

Op zich is het niet ongewoon dat liedjes dezelfde titel hebben. Het Amerikaanse Copyright Office heeft 177 lemma's op zijn website met als titel "All I want for Christmas is you". 

Bekijk hier "All I want for Christmas is you" van Mariah Carey:

Meest gelezen