Copyright © ©Netflix/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

Tweede gevaarlijke xtc-pil aangetroffen op Extrema Outdoor: nu in de vorm van "Casa de Papel"-masker

Op het festival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren is een tweede soort xtc-pil aangetroffen met een verhoogde dosis MDMA. Dat schrijft Het Belang van Limburg en is bevestigd door het parket. Deze keer heeft de pil de vorm van een masker uit de populaire Netflixserie "Casa de Papel". De pil bevat ook 300 milligram MDMA, wat vier keer hoger is dan normaal en potentieel dodelijk, volgens het parket. 

Eerder waarschuwde het parket al voor een pil in de vorm van het gamefiguurtje Mario Bros die ook 300 milligram MDMA bevat. MDMA is de substantie in een xtc-pil die voor een roes zorgt. "Vanaf een dosis van 125 milligram MDMA is een xtc-pil potentieel dodelijk", zegt het parket. 

De Casa de Papelpil werd ontdekt in het testlabo op Extrema Outdoor waar tijdens het festival drugscontroles worden uitgevoerd. De organisatoren waarschuwen nu voor de pil via schermen op het festivalterrein. Xtc-pillen zijn niet alleen mogelijk gevaarlijk, maar ook illegaal. 

Vorig jaar stierf een man nadat hij onwel was geworden op het festival. Hij had xtc-pillen op zak. Ook die pillen bevatten toen een hogere MDMA-dosis. Het ging om 175 milligram, ongeveer het dubbele van gewoonlijk. 

Dit jaar laten de organisatoren van Extrema Outdoor drugs die circuleren op het festival onderzoeken in een labo op het terrein, zodat ze onmiddellijk kunnen waarschuwen bij gevaar. 

Het gaat om drugs die in beslag genomen zijn of die de festivalgangers kunnen achterlaten in een ton of die binnengebracht worden bij de EHBO-post door mensen die onwel geworden zijn. 

"We hebben hier een gespecialiseerd labo uit Spanje die de pil onderzocht heeft", zegt Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen