Videospeler inladen...

Klimaatverandering bedreigt unieke prehistorische kunstschat van "onderwaterversie van Lascaux"

Onder water vlak bij Marseille in Frankrijk bevindt zich een grot vol uitzonderlijk goed bewaarde prehistorische rotstekeningen. De grot van Cosquer wordt wel eens "de onderwaterversie van Lascaux" genoemd. Zonder duikerspak is de kunstschat niet bereikbaar voor het publiek. Bovendien wordt de grot bedreigd door de klimaatverandering. Dit weekend opent daarom in de Zuid-Franse havenstad een replica.

VIDEO – De grot van Cosquer, van de ontdekking tot de replica:

Videospeler inladen...

De grot werd 30 jaar geleden per toeval ontdekt door duiker Henri Cosquer. De ingang ligt tientallen meters onder de zeespiegel. Toen de tekeningen millennia geleden gemaakt werden, bevond de ingang zich wel boven water. Na het einde van de laatste ijstijd zowat 10.000 jaar geleden, is de zeespiegel gestegen tot het huidige niveau. Hierdoor werd de ingang van de grot dus afgesloten van de buitenwereld.

FOTO - Prehistorische tekeningen van vermoedelijk reuzenalken: 

Laurent Le Crabe / Hans Lucas

Het is dankzij de klimaatverandering van toen dat de grot en de unieke rotstekeningen de tand des tijds hebben doorstaan. Helaas worden ze net door de huidige klimaatverandering in hun voortbestaan bedreigd. Verwacht wordt dat de zeespiegel nog verder gaat stijgen en dat de grot helemaal onder water zal staan. Nu al zijn de laagste tekeningen beschadigd door het zeewater.

FOTO - De meeste tekeningen zijn met houtskool gemaakt:

Laurent Le Crabe / Hans Lucas

De grot is een culturele schatkamer uit de prehistorie. Op de muren zijn honderden figuren van tientallen verschillende diersoorten getekend. Waaronder herten en paarden, maar ook zeedieren zoals zeehonden en reuzenalken. Die laatste vogelsoort is intussen uitgestorven, maar leek ietwat op een pinguïn (red. was wel geen familie van de pinguïn).

De tekeningen zijn zowat 20.000 jaar oud. De prehistorische artiesten hebben ook de contouren van hun handen achtergelaten.

FOTO – Prehistorische handafdrukken:

Laurent Le Crabe / Hans Lucas

Het is onmogelijk om de rotstekeningen heelhuids naar boven te brengen. Dus is met speciale apparatuur de hele grot opgemeten in 3D. Met die data is dan in Marseille een replica gebouwd ongeveer op ware grootte. Daarvoor zijn dezelfde technieken gebruikt die onze verre voorouders gebruikten om de originele tekeningen te maken.

FOTO – De muurtekeningen zijn minutieus nagemaakt:

2021 Patrick Aventurier

Dankzij de replica zijn de werken nu voor het eerst ook gemakkelijk toegankelijk voor het grote publiek. Door de ligging onder water was dat tot nog toe moeilijk zonder duikerspak. De details van de tekeningen en de grot zelf zijn verbluffend goed nagemaakt. Inclusief de stalagmieten en stalactieten. 

Op onderstaande foto's kan je de knop van links naar rechts en terug verslepen om beelden van de echte grot en de replica te vergelijken:

Het is niet voor het eerst dat een unieke kunstschat moet worden nagebouwd om het werk voor het nageslacht te bewaren. Dat was bijvoorbeeld ook al het geval voor de beroemde rotstekeningen van Lascaux in de Dordogne en die van Altamira in Spanje. Die grotten werden na de ontdekking halfweg vorige eeuw een tijdlang opengesteld voor het publiek.

Door de aanwezigheid van toeristen veranderde onder meer de temperatuur en de luchtvochtigheid in de grot. Hierdoor raakten de tekeningen aangetast. Er ontstond schimmel en door het licht begonnen de werken zelfs te vervagen. Uiteindelijk zijn beide locaties afgesloten voor het publiek om ze te beschermen.

Voor bezoekers zijn natuurgetrouwe replica’s gebouwd zodat een kopie van de werken wel nog steeds te bewonderen is.

FOTO: Detail van rotstekeningen in Altamira: 

© Zoonar.com/Nando Lardi - portal.belgaimage.be

Meest gelezen