Wateroverlast, modderstromen, verstoord treinverkeer en evacuatie door onweer

Een stevige onweers- en regenzone is zondag over het land getrokken, met op tal van plaatsen wateroverlast tot gevolg. Verstoord treinverkeer, afgesloten snelwegafritten, een gesloten binnenspeeltuin, een geëvacueerd woonzorgcentrum en getroffen festivals: een overzicht van de hinder.

red
Bron: BELGA

Vooral in Landen in de provincie Vlaams-Brabant was veel wateroverlast. Burgemeester Gino Debroux meldde aan de VRT dat de crisiscel zou samenkomen en dat de hulpdiensten de kritieke plaatsen maar moeilijk kunnen bereiken. Het treinverkeer was daardoor vanaf 14.30 uur verstoord tussen Landen en Ezemaal en werd omgeleid via Hasselt. Ook tussen Landen en Leuven werden vervangbussen ingelegd.

De brandweerkorpsen in Limburg hadden zondag de handen vol met honderden oproepen voor wateroverlast in de provincie. Ook op pinkstermaandag zullen nog schoonmaakwerkzaamheden moeten gebeuren. De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg ontving zondag 130 oproepen. In de zone Zuid-West Limburg ging het om een 245-tal oproepen. In Noord-Limburg bleef de hinder beperkt.

In Millen (Riemst) sleurde het water de aarde mee van de akkers, wat tot modderstromen leidde. In Stevoort (Hasselt) liep de Jannestraat onder water en werden zandzakjes uitgedeeld. In Montenaken (Gingelom) overstroomden verschillende straten, die de technische dienst afzette. Inwoners konden bij de technische dienst op de Ambachtsweg zandzakjes afhalen.

Ook sommige inwoners van Herk-De-Stad hadden last van de regenbuien. De technische dienst legde de nodige zandzakjes klaar. Burgemeester Bert Moyaers (Vooruit) ging op pad om zicht op de situatie te krijgen. De binnenspeeltuin Kinderrijck in Bilzen kreeg water binnen, waardoor de zaak moest sluiten.

De wateroverlast die Gingelom en Niel trof, was uitzonderlijk te noemen, zeker omdat de andere randgemeenten gespaard bleven. ‘Het heeft anderhalf uur lang onophoudend geregend zoals ik het in mijn hele leven nog niet heb meegemaakt’, zei burgemeester Patrick Lismont. ‘In het woonzorgcentrum Ocura in Montenaken moesten de bewoners van de gelijkvloerse verdieping geëvacueerd worden door de wateroverlast.’

 © vdt

De hevige regenbuien veroorzaakten ook problemen op de verkeerswisselaar tussen de E313 en de E314 in Lummen. Voor het verkeer op de E314 komende van Luik (naar Antwerpen) met de E314 richting Leuven en Heerlen was de afrit versperd. De afrit van de E313 in de rijrichting van Antwerpen naar de E314 rijrichting Nederland was door wateroverlast afgesloten.

Door hevige regenval in Bilzen was op de lijn 34 tussen Hasselt en Tongeren het treinverkeer onderbroken. Er werden vervangbussen ingelegd.

Op het festival Blues Peer stonden de festivalgangers met de voeten in het water. Iedereen probeerde een plekje te vinden onder de tentzeilen. Het festival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren regende ook uit: de regen viel er met bakken uit de lucht en de organisatie raadde alle festivalbezoekers die nog thuis zaten aan om pas na 19 uur af te zakken.

De organisatie van Extrema Outdoor raadde festivalbezoekers aan om pas na 19 uur naar het festivalterrein af te zakken. © Dick Demey

In de provincie Antwerpen werd vooral het arrondissement Mechelen getroffen. In Hallaar (Heist-op-den-Berg) was er wateroverlast in het centrum. In verschillende straten kwam de rijbaan onder water te staan. Op de Broechemsesteenweg in Nijlen stond de rijbaan ook blank. Op enkele plaatsen was er wateroverlast in woningen. Dat was onder meer het geval in Berlaar en in Lier. In Duffel moest de brandweer hulp gaan bieden voor wateroverlast in een garage.

In de provincie Oost-Vlaanderen werd Waarschoot (Lievegem) hard getroffen: de gemeente liep onder nadat in twee uur tijd 81 liter water per vierkante meter was gevallen. ‘Bijna alle straten in het dorp stonden blank’, zei schepen Freddy Haegeman (Open VLD). ‘Ongezien, en vooral, probeer daar maar eens iets tegen te beginnen.’

Nadat Deinze zondagmorgen iets na zeven uur was opgeschrikt door een zware donderslag tijdens het onweer dat toen boven de stad woedde, sijpelden langzaam maar zeker veel berichten binnen over wateroverlast door de zware regenval en schade door blikseminslagen. Tal van wegen en tunnels in de deelgemeenten van Deinze, Nevele en Zulte liepen onder water. In Zulte viel in een uur tijd ongeveer 50 liter water. Daardoor kwamen de kelders en ook liftschachten van het appartementsgebouw van Anglo Belge in Zulte onder water te staan. In Deinze liep het verdeelcentrum van Bpost in de industriezone De Tonne onder water.

 © bfm

Ook in Wallonië veroorzaakt de regen overlast. Vooral de brandweerdiensten in de arrondissementen Hoei-Borgworm en Luik kregen zondag flink wat werk. In de zone Haspengouw werden tegen het einde van de namiddag meer dan honderd interventies geteld. De brandweer moest met name in Braives, Hannuit, Geer en Burdinne optreden, voornamelijk voor ondergelopen wegen, ontwortelde bomen en waterinsijpelingen in gebouwen. ‘Wees voorzichtig op de weg, veel wegen zijn onbruikbaar’, zei burgemeester Manu Douette van Hannuit. ‘We zitten in crisisbeheer en onze teams zijn ter plaatse.’ De dorpen Crehen, Avin, Grand-Hallet en Cras-Avernas stonden onder water en verschillende wegen werden gesloten voor het verkeer.

In Burdinne werd vooral Hannêche getroffen, terwijl in Braives de meest kritieke punten zich situeerden in de dorpen Ciplet, Avennes en Ville-en-Hesbaye.

Ook in de zone Hemeco was de brandweer actief in meerdere gemeentes. De toestand in Luik was minder kritisch, zo werd gesteld. Ook daar moest uitgerukt worden voor ondergelopen wegen en woonhuizen, in Saint-Nicolas en Grâce-Hollogne.

In het Henegouwse Binche sloeg zondagvoormiddag de bliksem in op een appartementsgebouw. Door de inslag ontstond brand in het dak. De eenentwintig bewoners moesten worden geëvacueerd omdat het gebouw tijdelijk niet langer bewoonbaar is. Sommige bewoners zijn bij familie ondergebracht, voor de anderen heeft het OCMW hotelkamers besproken. De komende dagen zal de staat van het gebouw nagetrokken worden.