VRT NWS

"Ze is onze moeder" en "ze belichaamt alle Britse waarden": dit betekent Queen Elizabeth voor de Britten

"We are all Elizabetheans", zei acteur en schrijver Stephen Fry tijdens het Concert at the Palace gisterenavond. Zeventig jaar al zit koningin Elizabeth op de Britse troon en dus hebben de meeste Britten nooit een andere monarch gekend. Vier dagen lang wordt dat uitgebreid gevierd. Maar waarom is Elizabeth zo belangrijk voor de Britten? We vroegen het hen zelf. 

Bekijk hier onze reportage uit Londen:

Videospeler inladen...

Margaret, Suzanna en Helen uit Langley

"Mijn vader heeft me vernoemd naar prinses Margaret", zegt Margaret. "Ik ben geboren in Kameroen, een deel van de Commonwealth, en mijn ouders waren erg koningsgezind." Alle drie komen ze picknicken in Windsor park, uitgedost in de Britse kleuren." "Elizabeth is de kracht die dit land bij elkaar houdt", zegt Helen. En dan gaat het niet alleen over de Engelse cultuur, maar over alle culturen in dit land. Kijk om je heen, iedereen is hier, de hele bevolking."

Voor Suzanna is ook de rol die Elizabeth gespeeld heeft in de emancipatie van de vrouw niet te onderschatten. "Als vrouw op de troon is ze een rolmodel, ze staat al 70 jaar aan de frontlijn en toont ons hoe vrouwen kunnen zijn: sterk, objectief en beslist. En toch met aandacht voor iedereen." Margaret vat het samen: "ze is onze moeder. En daarom houden we zo veel van haar."

Gerald uit Aldershot

"Kennen jullie Pieter De Crem?", vraagt Gerald Howarth ons. "Hij was minister van Defensie toen ik in de regering van David Cameron zat." "Sir" Gerald heeft een oldtimer meegebracht, een van de 70 Britse wagens die hier tentoongesteld staan, een voor elk jaar dat de koningin op de troon heeft doorgebracht. En een picknickmand met serviesgoed, echte kristallen glazen en een vaas met bloemen. "Jullie komen uit Brussel? Ik was degene die premier Cameron het idee van het brexitreferendum heeft ingefluisterd. Nog geen minuut spijt van gehad."

Gerald leg met plezier uit waarom de Britten zo'n ontzag hebben voor hun vorstin. "Koningin Elizabeth heeft in haar lange carrière nooit een stap verkeerd gezet, ze is een bron van inspiratie, wijsheid en zekerheid voor iedereen. Geen enkele Britse monarch heeft haar dat voorgedaan, 14 premiers heeft ze meegemaakt. En ondanks haar leeftijd heeft ze nog altijd de vinger aan de pols." 

Of Groot-Brittannië zonder monarchie zou kunnen? Hij wijst naar het kasteel van Windsor in de verte. "Denk je dat de mensen president Boris Johnson daar willen zien zitten? Of president Starmer? Ik denk het niet." 

Jamie, Andy en Donna uit Leeds

"We zijn met onze kinderen naar Legoland geweest. En voor we terug naar het noorden reizen, wilden we hier samen het jubileum van de koningin komen vieren", zegt Andy, een postbode uit Leeds. "Zoiets zullen we nooit meer meemaken, en onze kinderen en kleinkinderen ook niet", zegt Jamie. 

"De koningin is bekend in de hele wereld", zegt Donna, "ze staat synoniem voor alles wat Brits is." En wat dat dan inhoudt? "Dit", zegt ze. "Samen vieren, met de hele gemeenschap, picknicks in het park. Geen "Brittannia rules the waves", die tijd is voorbij." "Mensen drinken hier Italiaanse wijn en eten Franse kaas en  Griekse olijven", zegt Jamie. Ook dat is Brits. Ik voel mij trouwens ook nog altijd Europeaan. Daar heeft de Brexit niks aan veranderd." 

Of ze al denken aan de periode na de dood van de Queen? "Het zou fijn zijn als er na haar iemand komt die even lang op de troon kan blijven zitten. Dus we zouden liever William zien als koning dan Charles", zegt Jamie. "Maar ook die zal nooit zo populair zijn als zij." "We zullen haar missen als ze er niet meer is."

Sonia, Dany en Hazel uit Londen

Hazel heeft speciaal voor de gelegenheid cakejes en scones gebakken om hier op een picknicktafel tentoon te stellen. "Een echte royalist ben ik niet, maar ik hou ervan om met vrienden en familie samen te komen en ik ben er trots op om Brits te zijn." Ook haar man Dany vindt het koningshuis een belangrijk deel van het Verenigd Koninkrijk. "De koningin is wat dit land verbindt, ze slaagt erin om iedereen naar buiten te krijgen."

Schoonzus Sonia, voor de gelegenheid uitgedost met een kroontje, blijft kritisch. "Of de koninklijke familie zijn geld waard is? Sommigen van hen, maar niet allemaal. Een van hen zeker niet." Zonder namen te noemen is het duidelijk dat ze het over Andrew heeft, de tweede zoon van Elizabeth. "Hij zou in de VS moeten zitten nu, en boeten voor zijn misdaden. Maar dat kunnen we zijn moeder niet kwalijk nemen."

Beluister hier onze audioreportage vanuit Windsor:

Meest gelezen