© Photo News

Nigeriaanse internetoplichter ‘Mike’ opgepakt: 50 miljoen verdiend met valse e-mails

Het rijk van Mike is voorbij. De ongekroonde ‘koning van de e-mailoplichters’ is opgepakt door Interpol en de Nigeriaanse autoriteiten. Hij zou maar liefst 60 miljoen dollar (ruim 50 miljoen euro) verdiend hebben door valse e-mails te sturen.

mab

Iedereen heeft ze wel eens in zijn mailbox gevonden: een vreemde e-mail (meestal met een zielig verhaal en in gebrekkig Engels of Nederlands) waardoor je in één klap superrijk kan worden. Het enige wat je moet doen, is een kleine som overschrijven om bijvoorbeeld een erfenis te deblokkeren.

Het klinkt altijd te mooi om waar te zijn en dat is het natuurlijk ook. Maar blijkbaar zijn er wel genoeg goedgelovige mensen in de wereld. Want ‘Mike’, de schuilnaam van een 40-jarige Nigeriaan, is er schatrijk door geworden. Naar schatting zou hij 60 miljoen dollar verdiend hebben met zijn frauduleuze praktijken. Tot vandaag: Interpol en de Nigeriaanse autoriteiten hebben hem opgepakt in Port Harcourt.

Overigens was Mike niet zomaar een amateur. Hij leidde zijn frauduleuze zaakjes als een echte bedrijfsleider: hij had medewerkers in verschillende continenten en had ook een ingenieuze manier bedacht om de buit wit te wassen.

CEO-fraude

Hij hanteerde ook verschillende technieken om mensen op te lichten. Een van zijn favorieten was een zogenaamde “payment diversion”: hij stuurde e-mails vanop het adres van een zogenaamde leverancier met instructies voor de betaling van een factuur. Uiteraard ging het geld niet naar de leverancier, maar naar een van de rekeningen van Mike.

Volgens Interpol heeft Mike ook zogenaamde CEO-fraude gepleegd. Er worden dan valse e-mails verstuurd vanop het e-mailadres van de CEO van een bedrijf, waarin hij de boekhouding vraagt om geld over te schrijven.

En uiteraard liet hij zich ook in met “romantische fraude”. Dus als jij hopeloos verliefd bent geworden via een e-mail van een onbekende, dan kan je maar beter eens je bankrekening controleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer