Vierhonderd noodoproepen in Limburg na modderstromen en stortregen

Riemst/Hoeselt -

Na de zware stortregens hebben de brandweerkorpsen in Limburg zo’n 400 noodoproepen gekregen. Vooral in het zuiden van Limburg was er veel ellende door modderstromen. Een wolkbreuk boven Gingelom zorgde voor wateroverlast. Het westen van de provincie kreeg ook te maken met een stortvloed, net als Bilzen, Hoeselt en Houthalen-Helchteren.

De hulpverleningszone Oost-Limburg heeft ploegen uitgestuurd naar 130 plaatsen. De collega’s van Zuid-West Limburg moesten vooral uitrukken naar de regio van Gingelom, Zolder en Lummen. “Zondagavond hadden we al 189 opdrachten uitgevoerd en er zijn nog zestien ploegen op de baan”, zegt woordvoerster Gretel Kerkhofs zondagavond bij de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. “Zwaartepunt is vooral nog Gingelom met nog achttien opdrachten, en ook Heusden-Zolder waar nog twaalf interventies worden uitgevoerd. Onze ploegen proberen de pompwerken zondag zover mogelijk af te werken. Maandag worden opnieuw brandweerploegen ingezet voor het verwijderen van de modder.”

In het noorden van de provincie waren er geen ernstige problemen. Daar kwamen maar 10 tot 20 telefoontjes binnen van waterellende.

In Houthalen-Helchteren viel in een halfuur tijd zowat 50 liter per vierkante meter. In het noorden van Limburg kregen ze die hoeveelheid regen gespreid over de ganse zondagnamiddag.

Zuid-Limburg

Millen en Genoelselderen kregen de volle lading zondagnamiddag rond 14 uur. Een aantal straten liepen onder water en nadien ook onder het slijk toen de akkers en weilanden in de hogergelegen gebieden verzadigd waren en het vele hemelwater niet meer aankonden.

Veiligheidscoördinator Dominique Goossens uit Riemst ging de rioolputjes openen om het water snel te laten wegtrekken.  ©  Eddy Vandoren

“Ik heb meerdere meldingen ontvangen maar gelukkig zijn de woningen gespaard gebleven” aldus gemeentelijk veiligheidscoördinator Dominique Goossens die in de Kasteelstraat tussen Membruggen en Genoelselderen de rioolputjes opende zodat het water sneller weg kon.

 ©  Eddy Vandoren

En plots ontstond er een meer langs de Maastrichtersteenweg in Vroenhoven. ©  eva

In de Rommershovenstraat in Hoeselt stond het water met Pinksteren enkelhoog. In Werm zijn de bewoners boos om de modderstromen.

In Hoeselt stond de Rommershovenstraat blank. ©  112 Meldingen Limburg

In Beverst (Bilzen) stond de Blindestraat weer blank. In Martenslinde liep de Riemsterweg onder. En op de Meremweg in Bilzen was er bijna geen doorkomen aan.

De brug onder de Alden Biesensingel werd afgesloten. ©  JoGe

De politie liet via Facebook weten dat de brug onder de Alden Biesensingel werd afgesloten. Ook de Belisiatunnel was dicht door de overvloedige regenval.

Politiemensen stapten door het water om de rioolputjes langs de weg open te zetten. ©  JoGe

Binnenspeeltuin

De binnenspeeltuin KinderRijck in Bilzen kreeg het water binnen. De zaak moest noodgedwongen sluiten.

Het water stroomt binnen bij de binnenspeeltuin Kinderrijck in Bilzen. ©  112 Meldingen Limburg

Ongevallen

Door de hevige regenval was het gevaarlijk op de weg. Op de Boudewijnlaan in Diepenbeek is een auto tegen de vangrails beland.

Instortingsgevaar

In de Elderenstraat in s Herenelderen stond de muur van een loods op instorten.

Het zand was over een lengte van tien meter weggespoeld. ©  Dirk Roefflaer

Het zand tegen de muur was over een lengte van tien meter weggespoeld waardoor de stabiliteit in gevaar kwam.

De muur van een loods moest worden gestut in Tongeren. ©  Dirk Roefflaer

In Ketsingen stond het water overal erg hoog.

In Noenelderen in Ketsingen stond het water erg hoog.  ©  Dirk Roefflaer

In Noenelderen zijn meerdere kelders ondergelopen.

Het modderwater van de akkers liep in de kelders van de huizen. ©  Dirk Roefflaer

Het water kwam van de akkers en liep onder de garagepoort in de kelder. Het stond 30 centimeter hoog.

Blank

In Stevoort is de Jannestraat herschapen tot een rivier.

 ©  Laurens Raskin

Met zandzakjes houden de bewoner het water uit hun huis. ©  Laurens Raskin

In het centrum zijn ze zandzakjes aan het vullen voor de inwoners opdat die hun huis kunnen beschermen tegen de instroom van water. Dit Pinksterweekend staat er alles in het teken van de vierkamp waarbij verschillende kleuren elkaar bekampen. Maar toen een noodoproep kwam uit de ondergelopen straten om zandzakken te vullen, spoedden alle kleuren zich naar aannemer Martens om zakjes te vullen.

De Pinksterfeesten werden even onderbroken om gezamenlijk zandzakken te vullen bij aannemer Martens.  ©  Raymond Polus

Evacuatie

De wateroverlast die Gingelom, Montenaken en Niel getroffen heeft, is uitzonderlijk te noemen, zeker omdat de andere randgemeenten gespaard bleven.

 ©  Jozef Croughs

“Het heeft anderhalfuur onophoudend geregend zoals ik het in mijn hele leven nog niet heb meegemaakt. In het woonzorgcentrum Ocura in Montenaken moesten de bewoners van het gelijkvloers geëvacueerd worden door de wateroverlast,” zegt burgemeester Patrick Lismont. Alle straten waar de Molenbeek passeerde, werden afgesloten voor het verkeer.

Alle straten waar de Molenbeek passeert, liepen onder. ©  Jozef Croughs

Enkele inwoners hadden zware schade aan hun auto. Ze moesten de modder uit hun voertuig scheppen.

In Montenaken moesten ze de modder uit de auto scheppen. ©  Jozef Croughs

Het interieur van de auto’s is vernield door de modder. ©  Jozef Croughs

De straten in Gingelom zaten onder een dikke laag modder. ©  Jozef Croughs

Zandzakjes

Door de aanhoudende regen zijn verschillende straten in Gingelom overstroomd. Inwoners kunnen zandzakjes afhalen bij de technische dienst in de Ambachtsweg.

 ©  Jozef Croughs

Wolkbreuk

In Opglabbeek was er moeilijk verkeer op de Weg naar Gruitrode en de Weg naar Zwartberg. Daar stond door een zware wolkbreuk de rijweg volledig blank. De riolering kon de zware regen niet slikken. Ook in de Koeverkerkweg was er wateroverlast ter hoogte van de Vona.

Bij de tennis in Opglabbeek is het water in de hal gelopen.

De indoor tennisvelden in Opglabbeek staan onder water.  ©  ppn

In Houthalen-Helchteren stonden tijdelijk 25 straten blank, vooral de regio van de Guldensporenlaan, de Hofstraat, de Souwstraat en de Koolmijnlaan. Volgens burgemeester Yzermans viel er in een halfuur tijd 50 liter per vierkante meter. De gemeente gaat met Fluvius te pijnpunten bekijken om problemen in de toekomst te vermijden.

De Souwstraat stond blank. ©  rr

West-Limburg

In Lummen stonden de Dr. Vanderhoydonckstraat en de Ringlaan zoals altijd blank. In de Hamelstraat liepen het pleintje, de garages en de tuintjes onder water. “Zandzakjes van de vorige overstroming helpen niet”, zegt Annick Vandereyt.

Annick Vandereyt hoopte dat de zandzakjes van vorige keer zouden helpen, maar dat was ijdele hoop. ©  Koen Luts

Het pleintje stond onder en de garages kregen ook water binnen. ©  Koen Luts

De Dokter Vanweddingenlaan in Lummen werd afgesloten omdat die blank stond. ©  Luc Engelbos

De Doelstraat in Herk-de-Stad werd afgesloten. ©  Luc Engelbos

Blues Peer

Ook op het festival Blues Peer stonden de festivalgangers met de voeten in het water. Iedereen probeerde een plekje te vinden onder de tentzeilen.

De fietserstunnel op het kruispunt van de Millenstraat en de Rode Kruislaan in Bree stond weer bijna helemaal onder water.

De fietserstunnel in Bree stond weer helemaal onder water. © Patrick Brebels

Zoals bij elke stortbui stond in Bocholt de Kapelstraat weer onder water aan het kruispunt met de Hoogstraat.

Een gekend probleem: de Kapelstraat in Bocholt. ©  Roger Dreesen

Treinverkeer

Ook treinverkeer tussen Hasselt en Tongeren onderbroken door wateroverlast. Door hevige regenval in Bilzen is ook op de lijn 34 tussen Hasselt en Tongeren het treinverkeer onderbroken. Er worden vervangbussen ingelegd. Dat laat spoornetbeheerder Infrabel zondagmiddag weten.

Eerder geraakte door wateroverlast het verkeer op lijn 36 tussen Landen en Ezemaal al onderbroken. Dat verkeer wordt via Hasselt omgeleid. De nieuwe onderbreking heeft geen impact op die omleiding.

Door de problemen op het spoor worden ook tussen Landen en Leuven vervangbussen ingelegd, zegt een woordvoerster van Infrabel.

Is er ook bij jou in de buurt wateroverlast door de onophoudelijke regen? Bezorg ons dan zeker je beelden.

 FrPe/eva/cn/rdr/ppn/jcr/le/rapo/klu/maw

Het nummer en het e-loket 1722, via www.1722.be, is actief voor niet levensbedreigende schade. In geval van nood, bel je de noodcentrale 112.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer