Jonge Duivels komen op Stayen niet tot scoren tegen Schotland: “Galamatchen bestaan niet”

Op Stayen hebben de Belgische U21 hun kwalificatiecampagne voor het EK afgesloten met een geschiedenisloos 0-0-gelijkspel tegen Schotland. Als ongeslagen groepswinnaar mogen de Jonge Duivels zich opmaken voor het EK van volgend jaar in Roemenië en Georgië.

Thomas Standaert

Samen met het team van Scot Gemmill hadden ook de Schotse weergoden de oversteek gemaakt van Glasgow naar Sint-Truiden. Door een gigantische plensbui voor de aftrap moest er met man en macht gedweild worden om het veld watervrij te krijgen. Zoals aangekondigd ging ook bondscoach Jacky Mathijssen met de borstel door zijn ploeg. Bakayoko (Jong PSV) en Descotte (Charleroi) maakten hun debuut. Vranckx (Wolfsburg) werd gepromoveerd tot kapitein. In doel behield Vandevoordt (Genk) zijn plaats. Al-Dakhil (STVV), Oyen en Rommens (beiden Genk) begonnen op de bank.

Het kletsnatte kunstgrasveld op Stayen. ©  Patrick Smets

Bedrijvige Zaroury

Onder het toeziend oog van Roberto Martinez en zijn staf schoten de uitgeschakelde Schotten op een moeilijk bespeelbaar veld het best uit de startblokken. Vandevoordt moest in het openingskwartier twee keer plat, terwijl de Belgen niet verder kwamen dan een gekraakt schotje van Balikwisha. Net voor het halfuur knalde Zaroury (ex-Lommel SK), de bedrijvigste bij de thuisploeg, de eerste goede Belgische kans in het zijnet. Het slot van de eerste helft bracht kansen aan beide kanten. De Schotse 0-1 werd afgekeurd voor een vermeende duwfout en aan de overkant vergat Van Der Brempt af te drukken na een solo door het centrum.

Debuut voor Oyen en Al-Dakhil

Kort na de rust pompte Mathijssen nieuw bloed in zijn team met de inbreng van Oyen, Siquet en Nkuba. Die laatste liet zich meteen opmerken met een goede actie, zijn afgeblokt schot landde op het dak van het doel. Ook Roméo Lavia, het toptalent van Man City, en home town hero Ameen Al-Dakhil mochten nog debuteren, maar het slotoffensief van de Duivels bracht geen doelpuntje meer voort. Siquet kwam er nog dichtbij met een knal in het zijnet, maar ook de Schotten versierden nog een prima kans. Anderson mikte van dichtbij naast.

Geen zevende overwinning dus voor de U21 in deze voorronde, maar met zes zeges, twee draws en slechts twee tegendoelpunten mogen de Jonge Duivels meer dan tevreden terugblikken op hun kwalificatiecampagne. Afspraak volgend jaar in juni voor het EK in Roemenië en Georgië.

“Galamatchen bestaan niet”

U21-bondscoach Jacky Mathijssen zat na het scoreloos gelijkspel tegen Schotland met een dubbel gevoel. “Fier omdat we deze campagne ongeslagen hebben kunnen afsluiten met 20 op 24, maar anderzijds had ik meer kwaliteit verwacht vandaag”, gaf Mathijssen toe. “Er was natuurlijk een groot excuus (de zondvloed voor de aftrap, red). Jammer, want dat maakte het niet makkelijker. We zijn ook op een tegenstander gebotst die er alles aan gedaan heeft om ons te blokkeren. De Schotten spelen als sinds de Tweede Wereldoorlog in een 4-4-2, maar dat hebben ze vandaag niet gedaan. De omstandigheden speelden ook in hun voordeel. Het was echt Schots weer, maar we waren niet goed genoeg om hen te ontregelen.”

Sportief stond er op Stayen niets meer op het spel voor de U21, die al zeker waren van groepswinst. “Dan verwacht je je misschien aan een galamatch, aan een show, maar dat bestaat niet meer in het moderne internationale voetbal. Ik ben super tevreden met onze campagne, maar minder tevreden over deze wedstrijd.”

Kapitein Aster Vranckx: “Nog beter doen volgend jaar”

Aster Vranckx sloot zijn seizoen van de doorbraak in de Bundesliga af met zijn debuut als kapitein van de Belgische U21. “Een nieuwe verantwoordelijkheid die de trainer aan me gegeven heeft. Het is geleden van bij de U15 dat ik kapitein ben geweest. Ik moet dus nog een beetje leren hoe ermee om te gaan.”

In zijn jaar in Duitsland heeft Vranckx naar eigen zeggen ook veel progressie geboekt naast het veld. “Ik ben veel meer matuur geworden. Ik leef nu meer voor het voetbal. Nog meer. Daar heb ik zeker stappen in gezet.”

Met zijn debuut in de Champions League, zijn ontbolstering in de Bundesliga en de EK-kwalificatie met de beloften kan Vranckx terugblikken op een meer dan geslaagd seizoen. “Het is een goed jaar geweest. Maar het doel is altijd om beter te doen. Volgend seizoen hoop ik dus nog meer te laten zien.”

België: Vandevoordt - Van Der Brempt, Kana, De Winter - Boussaid (58’ Oyen), Matazo, Vranckx, Zaroury (82’ Al-Dakhil) - Bakayoko (70’ Lavia), Descotte (58’ Nkuba), Balikwisha (58’ Siquet).

Schotland: Sinclair - Freeman, Welsh (84’Clayton), Mayo, Graham, Burroughs - High, Barron, Anderson - Mebude (88’ Mulligan), Leonard (71’ Kelly).

Doelpunten: geen

Gele kaarten: 10’ Vranckx, 17’ Mayo, 19’ Van Der Brempt, 57’ Barron.

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Davidov (Bul)

Een jonge fan met een missie. ©  Patrick Smets

Tuur Rommens en Luca Oyen. ©  Patrick Smets

 ©  Patrick Smets

 ©  Patrick Smets

 ©  Patrick Smets

 ©  Patrick Smets

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer