Yomiuri

Verenigd Koninkrijk gaat raketsystemen met bereik van 80 kilometer leveren aan Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk gaat raketsystemen leveren aan Oekraïne met een bereik van 80 kilometer. Volgens het Britse ministerie van Defensie zullen die de capaciteit van het Oekraïense leger aanzienlijk versterken. De beslissing is genomen samen met de Verenigde Staten, die vorige week al aangekondigd hadden dat ze een geavanceerd raketsysteem zouden leveren. 

Oekraïne vraagt al een hele tijd materiaal om vanop verdere afstand Russische posities te kunnen treffen. Het M270-systeem (M270 Multiple Launch Rocket System) dat door het Verenigd Koninkrijk geleverd wordt zou geen doelen in Rusland kunnen raken. Het systeem is vergelijkbaar met het M142-systeem (High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)) dat door de Verenigde Staten gestuurd wordt. De Britse regering heeft niet bevestigd hoeveel exemplaren het precies zal leveren. 

De Amerikanen sloten vorige week ook al leveringen uit van systemen waarmee de Oekraïense troepen doelen in Rusland zouden kunnen raken. De Oekraïners willen de wapens inzetten in de Donbas-regio, in het oosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger hevig strijd voert met Russische troepen en waar Rusland recent enkele strategische plaatsen heeft veroverd.

"Wanneer de tactiek van Rusland verandert, moet onze steun aan Oekraïne ook veranderen", zegt de Britse minister van Defensie Ben Wallace. "Deze geavanceerde raketsystemen zullen ervoor zorgen dat onze Oekraïense vrienden zichzelf beter kunnen beschermen tegen de langeafstandsaanvallen van de troepen van Poetin die hun steden verwoest hebben." 

De Russische president Poetin heeft er intussen al opnieuw mee gedreigd dat Moskou nieuwe doelwitten zal treffen als het Westen raketsystemen aan Oekraïne levert. Ook Duitsland kondigde vorige week aan dat het moderne luchtafweer van het type IRIS-T (mobiele luchtdoelraketten, commandoposten en radars die op de middellange afstand vliegtuigen en inkomende raketten kunnen treffen) gaat leveren aan Oekraïne. 

Zelenski bezoekt front bij Zaporozje

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gisteren het front bij Zaporozje, in het zuidoosten van het land, bezocht. Bijna 60 procent van de regio in het zuidoosten van Oekraïne is bezet door Russische troepen, kreeg hij daar te horen. Veel mensen zijn gevlucht uit de bezette gebieden. Zij moeten onderdak krijgen, benadrukte de president. 

Tijdens zijn bezoek deelde Zelenski medailles uit aan Oekraïense soldaten en hij ontmoette inwoners van de verwoeste stad Marioepol. De president herhaalde nog eens zijn vraag om meer zware wapens uit het Westen. Hij wil die gebruiken om gebied te heroveren op de Russen. 

Rusland is Russische paspoorten beginnen uit te delen aan de inwoners van de regio, wat de Oekraïense autoriteiten doet vrezen dat Rusland een annexatie plant.

Russische minister van Buitenlandse Zaken mag niet naar Servië

Intussen mag de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag niet naar Servië reizen voor een gepland bezoek. Hij zou er gaan onderhandelen over energieleveringen. Maar volgens de Russen zouden buurlanden Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro geen toelating geven aan het Russische regeringsvliegtuig om over hun grondgebied te vliegen. 

Ook westerse landen hebben al sancties uitgevaardigd tegen Lavrov wegens de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast is het Europese luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen. 

Meest gelezen