Boris Johnson zondag tijdens de jubileumviering voor koningin Elizabeth. ©  AP

Kan Boris Johnson aanblijven? Vanavond vertrouwensstemming over lot van Britse premier

De Conservatieve Partij van Boris Johnson houdt maandagavond een vertrouwensstemming over het lot van de Britse premier. Dat heeft het invloedrijke parlementslid Graham Brady aangekondigd. Johnson ligt al maanden onder vuur voor overtredingen van de coronaregels in zijn ambtswoning. De kans lijkt wel groot dat de omstreden Britse premier ook ditmaal zal kunnen aanblijven.

jvh
Bron: BBC, Reuters

LEES OOK. “Het is nog veel erger dan we al dachten”: kosten pittige details van feestjes Boris Johnson toch nog de kop?

“De drempel van 15 procent van de parlementaire fractie die een vertrouwensstemming in de leider van de partij vraagt, is overschreden”, klinkt het in een mededeling van Brady, de voorzitter van het 1922 Committee, aan zijn collega’s. “In navolging van de regels zal een stemming gehouden worden tussen 18 en 20 uur (tussen 19 en 21 uur Belgische tijd, red.). De stemmen zullen meteen daarna geteld worden.”

“Ik kan niet langer achter Johnson staan”, kondigde voormalig onderminister voor Financiën Jesse Norman, het laatste Conservatieve parlementslid dat zijn steun in Johnson opzegde, aan. “De recente gebeurtenissen hebben mij zonder de minste twijfel duidelijk gemaakt waar dit land zich onder uw leiderschap bevindt, en ik ben bang dat ik geen omstandigheden zie waarin ik mezelf zie dienen in een door u geleide regering”, richtte hij zich ook tot de premier in een brief op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Partygate

Johnson ligt al maanden onder vuur voor verschillende overtredingen van de coronaregels in zijn ambtswoning Downing Street 10. Zeker na de recente publicatie van een rapport over het zogeheten ‘Partygate’ werd de druk weer opgevoerd. Tientallen Conservatieve parlementsleden hadden hun vertrouwen in Johnson al opgezegd, maar lange tijd leken dat er niet genoeg om een vertrouwensstemming uit te lokken.

Het was dan ook een verrassing dat Brady maandagochtend aankondigde dat er alsnog de benodigde 54 parlementsleden van de Conservatieve Partij (15 procent van de parlementaire fractie) hun vertrouwen hadden opgezegd, en dat er dus zo’n stemming komt.

Kans op afzetting lijkt klein

Een meerderheid van de 180 Conservatieve parlementsleden zou Johnson moeten wegstemmen om hem af te zetten als partijleider en dus ook als premier. Volgens bronnen binnen de Conservatieve Partij lijkt de kans klein dat die drempel gehaald wordt.

Johnson zelf heeft er alvast een goed oog in: in een persbericht van zijn woordvoerder klinkt het dat “de stemming een uitgelezen kans vormt om een streep te trekken onder maanden van speculatie, en om met de regering te antwoorden op de prioriteiten van de bevolking”.

Als Johnson de vertrouwensstemming overleeft, is hij het eerstvolgende jaar sowieso verzekerd van zijn positie als partij- en regeringsleider: zo’n stemming kan immers maar één keer per jaar plaatsvinden. Als Johnson toch weggestemd zou worden, moeten interne partijverkiezingen uitmaken wie de nieuwe partijleider en premier wordt.

LEES OOK. Boris Johnson verontschuldigt zich nogmaals na publicatie volledige ‘Partygate’-rapport van Sue Gray

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER