© Reuters

“Vijandige daad”: Russische minister van Buitenlandse Zaken kan niet naar Servië reizen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kan maandag niet naar Servië reizen voor een gepland bezoek. Volgens de Russen laten buurlanden van Servië het vliegtuig van Lavrov niet toe. De Rus spreekt van een “vijandige daad”.

jvh
Bron: BELGA

Lavrov was van plan naar Servië te reizen om met de autoriteiten daar te spreken over energieleveringen. Maar buurlanden Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro zouden geen toelating hebben gegeven aan het Russische regeringsvliegtuig om over hun grondgebied te vliegen.

Lavrov noemde de sluiting van het luchtruim in een reactie een “vijandige daad”. Volgens de minister is dit nog nooit eerder vertoond en onvoorstelbaar. Hij heeft zijn Servische collega Nikola Selakovic uitgenodigd om dan maar naar Moskou te komen. “Hopelijk komen er niet weer obstakels”, aldus de Russische minister.

Servië is een van de weinige Europese landen dat zich niet tegen de Russische invasie van Oekraïne heeft uitgesproken. Het land kiest geen kant in de oorlog.

Andere landen hebben sancties uitgevaardigd tegen Lavrov wegens de Russische inval in Oekraïne. Het Europese luchtruim is bovendien sowieso gesloten voor Russische vliegtuigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER