Bestorming Capitool: vijf militanten van "Proud Boys" beschuldigd van opruiing

Een sleutelfiguur van extreemrechts in de Verenigde Staten, Henry Tarrio, en vier andere leden van zijn "Proud Boys"-militie zijn in staat van beschuldiging gesteld voor opruiende samenzwering bij de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

De vijf mannen, tussen 31 en 45 jaar oud, zaten al maanden in de cel. Tot nu toe werden ze vervolgd voor samenzwering om een officiële procedure te verstoren of geweld te plegen. De beschuldiging "opruiing" gaat verder en kan celstraffen tot 20 jaar opleveren. Het is een van de zwaarste aanklachten - daterend uit het tijdperk van de Amerikaanse Burgeroorlog - in de zaak van de bestorming van het Capitool. Eerder werden al leden van een andere militie aangeklaagd voor opruiende samenzwering.

Sinds de aanval van aanhangers van voormalig president Donald Trump op het Amerikaanse parlement, op het moment dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden officieel gemaakt moest worden, werden al meer dan 810 mensen opgepakt. De meesten onder hen worden vervolgd omdat ze een federaal gebouw binnendrongen.

Henry Tarrio, voormalig voorzitter van de "Proud Boys", en vier van zijn medestanders worden ervan beschuldigd de bestorming op het Capitool door een honderdtal militieleden te hebben gecoördineerd. Tarrio was toen zelf niet ter plaatse. Hij had Washington moeten verlaten nadat hij twee dagen voor de bestorming was opgepakt met verboden wapens op zak. Maar volgens de autoriteiten heeft Tarrio op die 6e januari wel geholpen om het geweld in gang te zetten.

De beschuldigden moeten in augustus voor de rechter komen. De advocaat van Tarrio zegt dat de aanklacht tegen haar cliënt geen grond heeft. "Hij heeft nooit geweld gebruikt of er aan gedacht om geweld te gebruiken", klinkt het.

Meest gelezen