Problemen met jongeren in uitgaansbuurt Malle houden aan: gemeente wil alcoholverbod invoeren op straat

De gemeente Malle wil een alcoholverbod invoeren in de uitgaansbuurt, nadat er afgelopen weekend opnieuw een grote vechtpartij was. Er waren ook knallen te horen en sommige getuigen zegden dat ze een wapen hadden gezien. De gemeente zet extra politie in tijdens het weekend, maar dat blijkt onvoldoende. De uitbater van een danscafé denkt er nu aan om lidkaarten in te voeren. Winkeliers spreken over afval, overgeefsel en urine voor hun deur. 

Er zijn al een tijdje problemen in de uitgaansbuurt van Malle. "Sinds het uitgaansleven is heropgestart na corona, loopt het moeizaam in onze gemeente", vertelt de burgemeester van Malle Sanne Van Looy (N-VA). "Er zitten enkele rotte appels tussen de jongeren, die basisregels zoals respect en beleefdheid niet kennen en die het voor iedereen verpesten. Ze jagen de buren de stuipen op het lijf, ze vandaliseren hun eigendommen, gooien hun rommel weg op straat en brengen de veiligheid van de andere jongeren in gevaar. Voor die onruststokers is er in Malle geen plaats."

Er zitten enkele rotte appels tussen de jongeren die het voor iedereen verpesten

Sanne Van Looy (N-VA), burgemeester van Malle

De nacht van vrijdag op zaterdag waren er ook knallen te horen. "Volgens getuigen zouden er vuurwerk of bommetjes zijn afgestoken. Er was ook sprake van dat er een wapen circuleerde, maar dat onderzoek loopt nog", zegt de burgemeester. 

Gebroken glas

Voor burgemeester Sanne Van Looy is de maat vol. Ze overweegt een alcoholverbod in te voeren in enkele straten in de uitgaansbuurt om overlast, en ook zwerfvuil tegen te gaan. "Nu lopen er jongeren rond met flesjes in de hand. Dat glas belandt op straat, met heel wat gebroken glas tot gevolg. We zetten elk weekend iemand in die de buurt proper houdt, maar dat is ook niet voldoende. Een alcoholverbod zou kunnen helpen", aldus Van Looy. De gemeente zet ook extra politie in tijdens het weekend. "Het is een grote puzzel en we schaven elk weekend onze strategie bij."

Danscafé voorstander van alcoholverbod

Danscafé The Missing Link vindt een alcoholverbod een goed idee. "Dat zou volgens mij al veel betekenen", vindt Davy Verbaeten, de zoon van de uitbater. "Binnen in ons café valt het mee, maar vooral buiten geeft het problemen. Hangjongeren, veel alcoholgebruik op straat, veel flessen en glazen die niet van ons zijn. "

Het café overweegt ook om een systeem van lidkaarten in te voeren, om mensen die voor problemen zorgen, de toegang te ontzeggen. Maar volgens de burgemeester kan dat dan weer voor problemen zorgen op straat. 

Overgeefsel en urine

De uitbater van The Missing Link en die van andere horecazaken beloofden eind vorig jaar al om zoveel mogelijk afval op de straten op te ruimen. In een winkel recht tegenover twee cafés klinken ze dan ook al positief. "De laatste tijd valt het bij ons heel erg mee. Vroeger hadden we er meer last van. Er lagen dan bijvoorbeeld bakjes friet op de vensterbank, of lege blikjes en flesjes. Maar de laatste tijd mogen we niet echt meer klagen."

Maar blijkbaar gebeurt het poetsen heel lokaal, want 100 meter verder zeggen verschillende winkeliers nog geregeld vuiligheid voor hun deur te vinden. "Als ze ziek zijn geworden van te veel te drinken, dan durven ze het hier al eens vies achterlaten. En dan zitten wij met de opkuis natuurlijk. Dat is niet zo fijn voor onze klanten." De vrouw die boven de winkel woont, bevestigt het probleem. "Er worden hier geregeld blikjes en flesjes achtergelaten. Om 7 uur 's ochtends staan ze nog kabaal te maken bij de bushalte. Er liggen hier in de inkomhal flesjes en blikjes en er wordt ook geplast. Om de hoek bij het café gaan ze ook hun eigen flessen sterke drank in de haag steken, om daarna hun cola uit het café daarmee aan te vullen."

Zulke zaken zouden dus aangepakt moeten worden door een alcoholverbod op straat. Dat moet opgenomen worden in het politiereglement, wat op zijn beurt door de gemeenteraad moet goedgekeurd worden. De eerstvolgende gemeenteraad is op 30 juni.

Meest gelezen